Volledig scherm
© REUTERS

'Qatar behandelt arbeiders WK-stadions als slaven'

Qatar en het WK voetbal in 2022, het blijft een turbulente story. Na de verhalen over corruptie bij de toewijzing van het WK door de FIFA en de heikele kwestie of het tornooi in de bloedhete zomer dan wel milde winter moet doorgaan, is er nu commotie ontstaan over de omstandigheden waarin arbeiders moeten werken aan de te bouwen WK-stadions.

Slavenstaat
Sharan Burrow, algemeen secretaris van het Internationaal Vakverbond (ITUC), windt er geen doekjes om. 'Qatar is een slavenstaat', fulmineert Burrow. 'Waarschijnlijk zullen er bij de bouw van de WK-infrastructuur meer arbeiders sterven dan de 736 voetballers die op het veld zullen komen.'

Hongerloon
Volgens ITUC werken de arbeiders, die veelal afkomstig zijn uit Nepal of de Filippijnen, voor een hongerloon van 78 eurocent per uur. Ze zouden gehuisvest zijn in veel te kleine kamers, waarin er vaak geen airconditioning is bij temperaturen die kunnen oplopen tot 50 graden.

Qatar ontvluchten is geen optie omdat hun werkgever hun paspoort meestal heeft afgenomen. ITUC wil de komende weken een wereldwijde campagne lanceren om de FIFA ertoe te bewegen het WK van Qatar af te nemen. 'Het gaat hier om leven en dood voor vele mensen', luidt het.

Voor het WK 2022 moeten in Qatar negen nieuwe stadions gebouwd worden. Drie andere stadions worden gerenoveerd.