Rogermania in Rotterdam: 'Dit is haast spiritueel'

Consternatie op baan 1 in een zijhal van sportpaleis Ahoy. De suppoosten laten niemand meer toe, maar een tennisfan heeft op de tribune het stoeltje naast haar bezet gehouden voor haar treuzelende man en die wordt nu niet meer toegelaten.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
© anp

Haar man is niet de enige die de toeloop heeft onderschat. Stampvol is het, op maandagmiddag: 1600 Nederlanders verdringen zich rond de bijbaan, om toch echt alleen maar een training te zien: die van Roger Federer.

Terwijl op het centre court de Australiër Bernard Tomic en de Bulgaar Grigor Dimitrov voor minder toeschouwers een officiële partij spelen, gaat de grote publiekstrekker sparren met de Belg David Goffin. Morgen speelt Federer zijn eerste ronde, maar zijn supporters kunnen niet wachten.

Nu heeft de Zwitser al heel wat meegemaakt, maar als hij de hal betreedt en wordt toegeflitst door honderden cameraatjes en mobieltjes is er toch iets van onzekerheid in zijn ogen. Temidden van een handvol lijfwachten zie je hem denken: 'Ik ga alleen maar trainen. Wat is dit???' Dit is 'Rogermania' in Rotterdam.

Op de baan zwaait hij even naar de volle tribunes, maar eenmaal aan slag, ontstaat er een vreemde sfeer. In alle stilte slaan Federer en Goffin zeer serieus in. Zeker een half uur is er geen applaus, want er worden geen punten gespeeld. 'Dit is haast spiritueel', vindt Jack Manuputty, begeleider van het Nederlandse tennistalent Fabian van der Lans.

Als de twee wel punten gaan spelen, volgt al snel het eerste applaus. Federer slaat enkele zeer risicovolle ballen, die hij zich in een normale partij niet permitteert: volleys met enorm effect en dropshots vanuit het niets.

En tussen de slagenwisselingen door goochelt hij onophoudelijk met het balletje. 'Je kunt zien hoe gek hij nog op het spelletje is', stelt Manuputty. 'Die man is de grootste ooit en nog zó balverliefd. Dat is zijn geheim, pure passie voor de sport.'

Toch heeft dan al zeker de helft van de toeschouwers de hal verlaten. Federer staat op de foto, daar ging het vooral om. Fabian van der Lans is er nog wel. De 17-jarige clubkampioen van SV Voorhout, die zaterdag mee mocht doen aan het kwalificatietoernooi, hoopt in Ahoy nog op die droomkans: een heuse training met Federer.

 Eerder op de dag zou de jonge Nederlander sparren met Gaël Monfils, de Franse subtopper, maar dat ging niet door. De Rus Toersoenov meldde zich ineens voor dat uur met Monfils. Maar, zegt Fabians moeder Nelly: 'Fabian kwam vandaag Federer tegen en die zei tegen hem: 'Wees gerust, dat gaat heus nog wel lukken later in de week. Wat een fijne man toch, hè?'

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp

Live Voetbal

home logo Sparta RotterdamSPA
20:00
VitesseVIT
away logo