Volledig scherm
Puppies in het asiel wachten nu op een baasje. © reuters

Russische multi-miljardair redt zwerfhonden van Sotsji

Er is hoop voor de vele zwerfhonden in Sotsji die het stadbestuur probeert af te maken. Een van de rijkste mannen van Rusland heeft een flinke smak geld gegeven om een hondenasiel op te richten en te onderhouden. De volgens de  autoriteiten 'gevaarlijke, wilde en bijtgrage honden' worden hier opgevangen en wachten nu op een nieuw baasje.

Volledig scherm
Archiebeeld van Oleg V. Deripaska (l). © AFP
Volledig scherm
© getty
Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
© getty
Volledig scherm
© ap
Volledig scherm
© reuters

Toen een repetitie van de openingsceremonie werd verstoord door een zwerfhond, was de maat vol voor het stadsbestuur van Sotsji. 'Een hond rende het Olympische stadion Fisjt binnen. Wij hebben hem weggehaald. Stel je voor dat zoiets tijdens de echte openingsceremonie gebeurt, god verhoede. Het zou een schande voor het hele land zijn,' klonk het.

Uitroeien
Volgens de Russische autoriteiten zijn de honden 'gevaarlijk en wild' en dus huurden ze een bedrijf in om nog meer dieren uit te roeien dan de afgelopen jaren al werd gedaan. Dit stond haaks op de belofte van het jaar daarvoor waarin bestuurders toezegden 'asielcentra' te bouwen voor de zwerfhonden.

Het nieuws van het uitroeien van de honden, die door inmiddels in Sotsji aanwezige toeristen, sporters en journalisten worden omschreven als 'vriendelijk en helemaal niet gevaarlijk', schoot verschillende hondenliefhebbers in het verkeerde keelgat. De dieren die tijdens de aanloop van de spelen door de verschillende arbeiders werden gevoed en onderhouden, zijn gewend aan contact met mensen.  

'Beste vriend'
Met  financiële steun van een van de rijkste Russen, de multi-miljardair Oleg V. Deripaska, is er in no-time een hondenopvang opgericht. 'Mijn eerste hond kwam ook van de straat in het dorp waar ik toen woonde. Hij was vijf jaar lang mijn beste vriend,' herinnert Deripaska zich.

De vrijwilligers van het asiel zorgen voor de medische vaccinaties en hopen dat sommige toeristen bereid zijn een dier te adopteren. 'Ze vertelden ons, 'Of je neemt alle honden uit het olympsiche dorp of we schieten ze dood',' zo liet vrijwilliger Olga Melnikova van de opvang eerder weten aan The New York Times.

Succes
En de eerste successen is al geboekt. 'Gisteren zijn er nog twee puppies geadopteerd,' vertelt Nadezhda Mayboroda aan de BBC. Deripaska heeft op zijn beurt toegezegd naast de 15.000 dollar startkapitaal, jaarlijks 50.000 dollar te geven voor de overige kosten.

Live Voetbal

home logo ADO Den HaagADO
18:30
FC TwenteTWE
away logo
home logo PSVPSV
19:45
Fortuna SittardFOR
away logo
home logo VVV-VenloVVV
19:45
FC EmmenEMM
away logo
home logo PEC ZwolleZWO
20:45
AZAZ
away logo