Volledig scherm
© afp

Ruw einde aan sprookje Rus op Wimbledon

UpdateDe Chinese tennisster Peng Shuai heeft vrijdag een ruw einde gemaakt aan het ontluikende sprookje van Arantxa Rus op Wimbledon. De 21-jarige Westlandse kon haar sensationele zege op de Australische Samantha Stosur geen vervolg geven in de derde ronde.

Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm

Peng Shuai, de nummer 34 van de wereld, maakte in 47 minuten een einde aan alle dromen van Rus: 6-1 6-2. 'Ik baal dat ik er geen wedstrijd van heb kunnen maken. Dan zou ik er toch een beter gevoel aan hebben overgehouden', aldus Rus.

De tennisster uit Monster beleefde een complete off-day op court 12 van Wimbledon. Rus kreeg geen enkele vat op de service van de Chinese en maakte zelf te veel fouten. Zo leverde ze in de vierde game voor het eerst haar service in, door op een cruciaal moment een dubbele fout te produceren.

Peng Shuai nam de partij vervolgens stevig in handen. De 26-jarige tennisster uit Hunan brak in de zesde game opnieuw door de service van Rus en had de eerste set na 21 minuten binnen.

Rus had tegen Stosur bewezen om te kunnen gaan met tegenslag. Tegen de nummer 5 van de wereld verloor ze de tweede set met 6-0, maar toch trok ze de partij alsnog naar zich toe. Tegen de stugge Chinese was Rus daar niet toe in staat. Als de Monsterse al enige hoop koesterde, was dat na de eerste game waarin ze haar service meteen inleverde weer verdwenen.

'In de tweede set probeerde ik wat agressiever te spelen, maar zij had overal een goed antwoord op. Ze serveerde erg goed'', concludeerde Rus, die geen enkele kans op een break afdwong. In totaal pakte ze op de service van Peng Shuai slechts vier puntjes.

De Chinese trok ook de tweede set in 26 minuten naar zich toe en kan zich nu opmaken voor een duel met de Russin Maria Kirilenko in de vierde ronde. Voor Rus zit het toernooi er op.

De Westlandse keek al met al toch tevreden terug op haar optredens op het 'heilige' gras van Londen, waarvan vooral haar zege in de tweede ronde op Stosur (nummer 5 van de wereld) tot de verbeelding sprak. 'Voor het eerst heb ik op Wimbledon wat wedstrijden gewonnen. Daarom ben ik verder heel tevreden.'

EINDSTAND:
Peng (CHI)* - Rus (NED) 6-1, 6-2
* = begon eerste set met serveren

Volledig scherm
© getty
Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© getty
Volledig scherm
© ap
Volledig scherm
© ap

VAN MINUUT TOT MINUUT:

18.03: Ja hoor, het 6-2.
Rus krijgt een oorwasssing en ligt uit Wimbledon.

18.00: En ook de 5-2 is een feit.
Weer een break tegen Rus. Peng mag nu zelf de partij uitserveren.

17.57: Peng maakt er na 41 minuten 4-2
van in de tweede set.

17.53: Rus klampt aan
en maakt 3-2.

17.50: Peng maakt 3-1
die maar weinig weggeeft.

17.46: Rus pakt eindelijk weer eens een game.

17.44: Het gaat slecht
met de opslag van Rus. De vijfde van vandaag noteert de Nederlandse alweer.

17.41: En weer een break tegen voor Rus,
die iets boos lijkt te worden.

17.40: Vierde dubbele fout
alweer voor Rus.

***

17.37: Peng benut meteen haar eerste
van drie setpoints om de eerste set te pakken, in maar liefst 21 minuten.

17.35: Tweede break tegen alweer voor Rus.
Peng mag serveren voor de eerste set.

17.33: Derde dubbele fout
alweer voor Rus.

17.30: Peng laat er geen gras over groeien
en noteert alweer 4-1. Rus zit nog niet in de partij en speelt nog wat voorzichtig.

17.27: Peng breekt Rus
en neemt met 3-1 de leiding.

17.21: Rus trekt de stand gelijk
en behoudt redelijk makkelijk haar eigen service.

17.18: Peng pakt de eerste game.
Het is erg winderig en daardoor is
het lastig tennissen.

17.16: De partij is begonnen.
Peng begint met serveren.

17.10:
Rus wordt opnieuw aangemoedigd door Orlando Trustfull. De jeugdtrainer van Ajax heeft Rus enige tijd opgenomen in zijn gezin toen de tennister trainde in Almere. Er zijn ook de nodige Nederlandse tennisfans op baan 12.

17.08:
Peng en Rus betreden de baan, gaan zo tossen en zullen zo'n vijf minuten inspelen.

17.01: Afgelopen! Rus is eindelijk aan de beurt
als Cepelova - na weer een lange game - het afmaakt. Nu maar hopen dat het droog blijft, want er wordt (weer) regen voorspeld.

16.55: Break!
5-3 in het voordeel van Cepelova, waardoor het nu snel kan gaan. De Slowaakse mag nu gaan serveren voor de wedstrijd.

16.45:
Helaas gaat de wedstrijd tussen Medina en Cepelova enorm traag: lange games, veel breakpoints, maar geen van de dames die ze benut. Een derde tiebreak op rij kan niet, aangezien de laatste set beslist zal moeten worden met twee games verschil. Stand is nu 3-3.

16.14:
De baan waar Rus zo in actie komt ziet er zo uit. Met een klassieke en typisch Engelse tribune.

16.04:
Pennetta en Schiavone winnen van Peschke en Srebotnik, waardoor Rus nog één set verwijderd is van het begin van haar wedstrijd. Medina en Cepelova zullen nog even mogen warm spelen, om daarna de beslissende derde set te spelen.

16.01:
5-1 voor het duo Pennetta/Schiavone op de 'baan van Rus' (baan 12). Het dubbelduo mag nu serveren voor de wedstrijd.

15.57: Djokovic stelt orde op zaken
in de tweede set. Het wordt 6-2 voor de Serviër.

15.42:
3-0 (met één break) voor Pennetta/Schiavone in de derde set. Djokovic heeft nog altijd veel moeite met Stepanek, maar heeft de Tsjech wel weten te breken in de tweede set.

15.30:
Het tweetal Peschke/Srebotnik pakt de tweede set met 6-4, waardoor er zoals verwacht een derde set aan te pas moet komen op baan 12. Rus blijft ondertussen maar wachten...

15.17: Djokovic verliest eerste set!
Weer een gigantische surprise in petto op Wimbledon? Radek Stepanek wint de eerste set in de partij op het Centre Court met 6-4. Gisteren zorgde zijn landgenoot Lukas Rosol al voor een daverende verrassing tegen Rafael Nadal. 

15.09: Slecht nieuws
voor de Rus-fans die niet kunnen wachten: Nadat het duo Pennetta/Schiavone de eerste set pakten (6-3), staan Peschke en Srebotnik in de tweede met een break voor. Het draait dus waarschijnlijk uit op een derde en beslissende set in deze partij.

14.40:
Herstel: het duel tussen Garrigues - Capelova wordt pas afgespeeld als de dames dubbelpartij Pennetta/Schiavone - Peschke/Srebotnik (stand momenteel: 3-3 in de eerste set) is afgelopen. Dáárna komt Rust pas in actie. Het is koffiedik kijken, maar bij een normaal scoreverloop mag Rus pas na 16.00 de baan op.

14.23:
Djokovic is begonnen aan zijn partij tegen Stepanek, die vlak voor het begin zijn schoenen nog even moest omwisselen van de arbiter. Reden: ze waren niet overwegend wit, zoals wel verplicht is. De Tsjech droeg schoenen die óók de kleuren van zijn vaderland bevatten.  

14.22:
Door zijn nederlaag in de tweede ronde van Wimbledon moet de Spanjaard Rafael Nadal zijn tweede plaats op de wereldranglijst afstaan aan zijn Zwitserse rivaal Roger Federer. De maakte de spelersvakbond ATP vandaag bekend. Lees HIER meer.

14.18:
'Lekker geslapen, lekker getraind', zegt de altijd goedlachse Rus na de training van vanochtend tegen Jacco Eltingh van Sport1. 'De benen zijn goed. Ik ga zo even lekker douchen en dan knallen!'

14.02:
Wat wolkjes, maar bovenal: blauwe lucht boven het terrein! Het is gestopt met regenen en het zeil wordt van de banen afgehaald. 

13.48:
Het was eventjes droog, maar het druppelt weer. Op het Center Court gooien ze het dak dicht. Dat betekent een half uur vertraging, waarna nummer één van de wereld, Novak Djokovic natuurlijk, het opneemt tegen Radek Stepanek. 

13.34:
Er is nog één partij voordat Rus de baan op mag. Anabel Medina Garrigues (Spanje) - Jana Cepelova (Slowakije), een wedstrijd die gisteren wegens invallende duisternis werd gestaakt bij een stand van 7-6 en 6-7. 

13.25:
De dag begint zoals hij mischien wel hóórt te beginnen in Londen: met regen. Maar de verwachting is, zo zijn de laatste geluiden van de BBC, dat het snel droog wordt. Rus komt naar verwachting na 15.00 uur in actie.

Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© afp