Volledig scherm
PREMIUM
Sven Kramer. © anp

Schaatsers zijn het zat

Schaatsbond KNSB is lijnrecht komen te staan tegenover atleten, commerciële ploegen en gewesten. Inzet is de begroting. Maar de onvrede over de bond zit veel dieper. Sven Kramer: ,,Het houdt een keer op.''

Quote

Na een verlies van 3 miljoen euro in 2015 móest er worden bezuinigd

De KNSB en de rest van schaatsend Nederland liggen op ramkoers. Stijgende onvrede over de bond heeft van atleten, ploegen en gewesten, van oudsher sterk verdeeld, een hecht collectief gemaakt. Inzet van het conflict is in eerste instantie de begroting voor komend seizoen.

De KNSB dacht de pijn eerlijk te hebben verdeeld. Na een verlies van 3 miljoen euro in 2015 móest er worden bezuinigd. De schaatsbond schrapte 30 procent van het personeelsbestand en kortte de premiepot voor schaatsers met 45 procent. In plaats van sympathie creëerde de bond een gemeenschappelijke vijand. Ploegen, gewesten en atleten stelden zonder medeweten van de KNSB een alternatieve begroting op. Op 1 oktober is het D-day, dan beslist de Ledenraad of de KNSB gehoor moet geven aan dat plan. Die kans lijkt groot, ook al denkt de bond anders.

Live Voetbal

home logo LiverpoolLIV
21:00
FC Bayern MünchenFCB
away logo
home logo Olympique LyonLYO
21:00
BarcelonaBAR
away logo