Volledig scherm
PREMIUM
© AD Sportwereld

Schakelketting en ballonkuiten

ColumnIn zijn AD-column legt Thijs Zonneveld de kersverse Nederlands kampioen Dylan Groenewegen onder het vergrootglas. 'Beetje bluf, beetje branie, beetje bonkige onverzettelijkheid.'

Quote

Ome D. is een binkie. Binkies zijn voor niets en niemand bang.

Tot voor kort geleden kende ik geen wielrenners met een schakelketting om hun pols. Wel een autoverkoper en een uitbater van een café in de Jordaan. En André Hazes had er ook één. Maar nu is de zilveren schakelketting ook tot in het Tourpeloton doorgedrongen. De drager: Dylan Groenewegen. Beter gezegd: Ome D. Dat staat op de inscriptie in zijn ketting.

Ome D., dat past bij hem. Beetje bluf, beetje branie, beetje bonkige onverzettelijkheid. Bovendien is het een prachtige bijnaam voor een wielrenner. Het is tien keer toffer dan die Pistolero met zijn geacteerde schietgebaartjes en één miljoen keer beter dan Froomey, dat meer klinkt als één van de zeven dwergen.

Dylan Groenewegen is sprinter van beroep. Hij heeft ballonkuiten en dijen van beton. En als hij aanzet is het net alsof hij een straaljager heeft ingeslikt. Dat geldt voor wel meer sprinters. Maar Ome D. heeft iets speciaals. Iets ongrijpbaars. Hij beweegt zich door het peloton als water.