Volledig scherm
ITF-voorzitter David Haggerty (links), Wimbledon-voorzitter Philip Brook en ATP-voorzitter Chris Kermode op een gezamenlijke persconferentie in Melbourne. © AP

Tenniswereld kondigt onderzoek aan naar corruptie

De voorzitters van de grote tennisfederaties hebben een onderzoek aangekondigd naar de werking van de Tennis Integrity Unit. Dat hebben zij op een persconferentie in Melbourne laten weten. De TIU ligt onder vuur omdat ze niet voldoende zou hebben opgetreden tegen matchfixing.

'Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de huidige aanpak en de effectiviteit van het anti-corruptie programma. En er zullen aanbevelingen worden gedaan voor veranderingen in de wijze van handelen', zo maakten de voorzitters van de ATP, ITF en Wimbledon bekend. 'Dit is een belangrijke beslissing. We beloven de volledige uitkomst van het onderzoek openbaar te maken', aldus Wimbledon-voorzitter Philip Brook.

Anderhalve week geleden meldden de BBC en Buzzfeed News dat in de afgelopen tien jaar zestien spelers uit de mondiale top vijftig op enig moment zijn verdacht van matchfixing. De sporters kregen mogelijk geld van gokkers en pasten hun spel daarop aan, zodat een wedstrijd de gewenste kant op viel. Ook zouden er spelers betrokken zijn die op dit moment deelnemen aan de Australian Open.

Opvallend veel geld ingezet
Eerder deze week nog werden de mobieltjes en tablets van vier spelers op de Australian Open opgevraagd vanwege mogelijke matchfixing. Lukas Kubot, Andrea Hlavackova, David Marrero en Lara Arruabarrena speelden zondag een gemengd dubbelpartij waarop opvallend veel geld werd ingezet. Daarover zei ATP-baas Kermode: 'Verdachte gokpatronen betekenen niet meteen corruptie. Het is een rode vlag, maar geen bewijs.'

In de publicaties werd gesuggereerd dat de TIU, de organisatie die de matchfixing onderzoekt, veel te weinig doet om de misstanden aan de kaak te stellen en de matchfixing uit te bannen. Dat zal nu dus verder worden onderzocht.

'Sinds 2008 is er 14 miljoen dollar geïnvesteerd in het beschermen van onze sport. Tien dagen geleden werd ons werk in twijfel getrokken en die schade willen we repareren. We doen er alles aan om corruptie te weren', aldus Brook.

Live Voetbal

home logo ADO Den HaagADO
18:30
FC TwenteTWE
away logo
home logo PSVPSV
19:45
Fortuna SittardFOR
away logo
home logo VVV-VenloVVV
19:45
FC EmmenEMM
away logo
home logo PEC ZwolleZWO
20:45
AZAZ
away logo