Edwin van der Sar stopt de strafschop van Nicolas Anelka.
Volledig scherm
Edwin van der Sar stopt de strafschop van Nicolas Anelka. © ANP / AD

Toen Van der Sar eindelijk zijn ‘Van Breukelen-moment’ had

Elke dag belichten we een historisch sportmoment van dezelfde datum. Vandaag 21 mei 2008: het ‘Van Breukelen-moment’ van Edwin van der Sar.

Als je de loopbaan van Edwin van der Sar van een afstandje bekijkt, oogt het tamelijk glansrijk allemaal. Veel prijzen, misschien nog wel meer complimenten. Toch was er een periode waarin de doelman niet onomstreden was. Dat was een periode waarin Nederland worstelde met een penaltytrauma, en de kritiek op Van der Sar luidde dan ook dat hij ‘nooit eens een strafschop pakte’.

Die kritiek werd gestaafd met cijfers. Tussen 1996 en 2000 verloor Van der Sar vier penaltyreeksen op rij (Juventus, Frankrijk, Brazilië, Italië) en zijn score daarin was pover: zeventien strafschoppen, één redding. Zoals dat dan gaat, werden andere minpunten er gretig met de haren bijgesleept. Gebrek aan uitstraling. Geen winnaarsmentaliteit. Containerbegrippen waar een sportman niet zoveel mee kan.

Op het EK in 2004 kantelde het beeld toen Nederland tegen Zweden eindelijk eens een penaltyreeks won en Van der Sar de inzet van Olof Mellberg stopte. Maar de eerste keer dat de keeper écht de hoofdrol in een strafschoppenserie opeiste, was op 21 mei 2008, toen hij namens Manchester United in de Champions League-finale de beslissende inzet van Chelsea-spits Nicolas Anelka keerde. Boem, wedstrijd afgelopen, de beker was voor United. Een heus ‘Van Breukelen-moment’ noemde de opgeluchte Van der Sar het, verwijzend naar de Europacup I-finale van 1988. Vredig kon de ervaren doelman naar het einde van zijn loopbaan toewerken.

Edwin van der Sar kust de Champions League-beker.
Volledig scherm
Edwin van der Sar kust de Champions League-beker. © REUTERS

Speel hier de Van der Sar-quiz: