Volledig scherm
© anp

Tokio plaatst honkbal op olympisch programma

UpdateHet organisatiecomité van de Olympische Spelen van 2020 in Tokio heeft honkbal op het programma gezet. Als de leden van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) volgend jaar op het congres in Rio de Janeiro ook akkoord gaan, keert de in Japan razend populaire sport terug op de Spelen. Honkbal werd na Peking 2008 van het programma gehaald. Nederland behoort al jarenlang tot de toonaangevende landen in het mondiale honkbal.

Volledig scherm
© ANP

Het IOC besloot vorig jaar de gastlanden van de Spelen de mogelijkheid te geven om naar eigen inzicht sporten op het programma te zetten. Liefst 26 geïnteresseerde sporten meldden zich bij Tokio aan voor 2020. Op een persconferentie maakte het organisatiecomité maandag bekend dat vijf sporten worden voorgedragen aan het IOC: honk- en softbal, karate (kata en kumite), skateboarden (straat en park), sportklimmen en golfsurfen. Die sporten zijn samen goed voor achttien medaille-onderdelen, waarvan bijna de helft in het karate, en brengen 474 atleten naar Tokio. Zowel in het honk- als softbal mogen zes landen meedoen aan de Spelen.

Bowlen, squash en de vechtsport wushu stonden ook op de shortlist, maar grepen naast een olympische nominatie. Vooral de squashwereld, die al twaalf jaar lobbyt voor een plek op de Spelen, viel de beslissing van Tokio zwaar. ,,Ik ben er kapot van'', zei voorzitter Narayana Ramachandran van de mondiale squashbond WSF. ,,We hadden niet meer kunnen doen om onze boodschap te verspreiden. Ik spreek namens miljoenen squashers als ik zeg dat onze harten gebroken zijn. Maar we blijven onze droom najagen om ooit op de Spelen te staan.''

Live Voetbal

home logo NederlandNED
18:00
CanadaCAN
away logo