Volledig scherm
Hickstead en ruiter Lamaze in actie in Verona, kort voor de dood van het paard. © afp

Toppaard Hickstead overleed na hartaderbreuk

Een autopsie heeft duidelijk gemaakt dat de 15-jarige hengst Hickstead, waarmee de Canadees Eric Lamaze in 2008 olympisch kampioen werd, zondag aan een hartaderbreuk overleden is. Dat meldt de Internationale Ruitersportfederatie.

Hickstead bezweek in de piste van Verona tijdens de wereldbekerwedstrijd, vlak nadat hij met Lamaze zijn parkoers afgewerkt had. De competitie werd daarna gestaakt. De autopsie is uitgevoerd aan de universiteit van Padua.
 
Vaarwel
Lamaze gaf op een persconferentie in Toronto aan dat hij overweegt om de ruitersport vaarwel te zeggen. 'Hickstead was het beste paard van de wereld. Zo'n paard vind ik nooit meer', verklaarde de 43-jarige Canadees.

Hij zou zijn land wel nog graag vertegenwoordigen op de Spelen van Londen, maar denkt niet dat hij op een ander paard veel kans op een medaille maakt. 'Om aan de Spelen te kunnen meedoen, moet ik voor eind december een geschikt paard gevonden hebben. Ik heb dus nog een paar weken de tijd om over mijn toekomst na te denken.'
 
'Letterlijk ingestort'
Niets deed vermoeden dat Hickstead een probleem had, aldus Lamaze in Toronto. 'In Verona heeft hij tot en met de laatste hindernis goed gesprongen. Daarna is hij letterlijk ingestort. Hij ging zo liggen, dat hij mij niet zou verwonden. We hadden een sterke band en ook een beetje dezelfde persoonlijkheid. Allebei zaten we vol energie. We waren twee winnaars en dat heeft tot ongelooflijke resultaten geleid.'