Volledig scherm
Fotomontage © De Persgroep Digital/RED

Tsjechië na bizarre ontknoping bij Charkov-wonder tegenstander Nederland

LiveVanaf vandaag is het élk duel erop of eronder op het EK voetbal. Geen enkele ploeg is nog zeker van de kwartfinales. Van de laatste groepsduels tot aan de finale op 1 juli in Kiev zijn we er elke dag bij met een liveblog van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Met onze verslaggevers Polen & Oekraïne mist u níets van het EK voetbal.

Volledig scherm
Fotomontage met de spelers die vandaag een hesje kregen. © De Persgroep Digital/RED

EINDE: Polen - Tsjechië: 0-1
EINDE: Rusland - Griekenland 0-1

Klik HIER voor de stand in Poule A.

Het EK helemaal zat? Voetbalhater? Of een combinatie van beide? Klik HIER voor een EK-loze pagina.

Volledig scherm
Volledig scherm
© getty
Volledig scherm
© getty
Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© getty
Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
© getty
Volledig scherm
© getty
Volledig scherm
© getty
Volledig scherm
© getty
Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
Klaas-Jan Huntelaar in gesprek met onder meer AD.nl-verslaggever Bert van der Linden (r). © anp
Volledig scherm
Vermoedelijke opstelling volgens het AD.
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© ANP

22.49: Tijd om dit liveblog te sluiten. Tot morgen!

22.40: Dick Advocaat reageert aangeslagen op de uitschakeling van de tot de favorieten gerekende Russen. Lees meer HIER.

22.29: De Poolse bondscoach Franticzek Smuda heeft zijn functie meteen na de uitschakeling van het gastland neergelegd. Lees meer HIER.

22.21: Griekenland eindigde met het Rusland van bondscoach Dick Advocaat op 4 punten. Dankzij het onderlinge resultaat gaan de Grieken door in het toernooi. Het doelsaldo van de Russen was nog wel beter: 5-3 tegen 3-3.

22.15: Met 6 punten uit drie duels eindigde Tsjechië vanavond als groepswinnaar, met een doelsaldo van 4-5. Het is de eerste keer in de EK-historie dat een ploeg met een negatief doelsaldo de groepsfase als winnaar afsluit.

23.08: Indien Oranje morgen met minimaal twee doelpunten verschil van Portugal wint, en Duitsland zijn sportieve plicht doet tegen Denemarken, komt het in de kwartfinale Tsjechië tegen. Duitsland ontmoet dan Griekenland. We blijven hopen op het wonder van Charkov.

22.49: Klik HIER voor de cijfers van Rusland - Polen. HIER vind u een verslag van het duel.

22.43: Lees HIER het verslag van Tsjechië - Griekenland. Klik HIER voor de statistieken.

22.40: Door een 1-0 zege op gastland Polen plaatst Tsjechië zich als groepswinnaar voor de kwartfinale. Griekenland gaat ook door dankzij een miraculeuze overwinning (1-0) op het favoriete Rusland.

22.39: Er is afgefloten bij Polen - Tsjechië en Rusland - Griekeland.

22.17: Even een virtuele tussenstand. Door de treffer van Jiracek komt Tsjechië nu virtueel op 6 punten, waarmee het als groepswinnaar eindigt. Het met 1-0 leidende Griekenland staat net als Rusland op 4 punten, maar omdat het onderlinge resultaat het zwaarste telt gaan de Grieken bij deze tussenstand naar de laatste 8. Het Rusland van Dick Advocaat en gastland Polen (2 punten) zijn uitgeschakeld.

22.15: Jiracek zet Tsjechië op een uiterst belangrijke voorsprong.

22.15: GOAL! 1-0 Tsjechië. Klik HIER voor het liveverslag.

22.13: Volgens Wesley Sneijder zijn er geen excuses te bedenken voor een eventuele uitschakeling van Oranje in de poulefase. 'Of het een schande is als we er straks uit liggen? Ja. Zeker weten. Een schan-de. Het Nederlands elftal dat er al na één ronde uit ligt, dat kan gewoon niet.'

22.01: Twee Portugese journalisten zijn woensdag in Lvov meegenomen door agenten en afgeperst. Dat meldde hun werkgever, de sportkrant A Bola, gisteren. Het is niet duidelijk of de daders echte agenten waren of criminelen in een politie-uniform.

21.34: Virtuele stand in de rust: Rusland, Griekenland én Tsjechië staan op 4 punten. Polen heeft er 2. De drie koplopers wonnen virtueel allemaal één keer van elkaar, dus dan komt het aan op doelsaldo in onderlinge duels. Rusland (doelsaldo 4-2) en Griekenland (3-5) gaan bij deze stand door op doelsaldo in onderlinge duels. Tsjechië (3-5) heeft het minste doelsaldo in wedstrijden onderling, waarin duels met de virtuele nummer vier Polen dus niet in meegerekend worden.   

21.31: GOAL! 0-1 Griekenland. Klik HIER voor het liveverslag.

21.13: Stromende regen én bliksem in Warclaw bij Tsjechië - Polen. We gaan toch niet weer een afgelasting krijgen? In Warschau bij Rusland - Griekenland is het droog.

20.58: Onze man in Polen, Bert van der Linden, heeft het Poolse nieuws gehaald. Lees HIER meer (wij kunnen er geen chocola van maken, maar weten wel dat zijn verhaal vandaag het best scorende artikel is). HIER het volledige (en Nederlandse) verhaal.

20.54: Als zowel in Wroclaw als Warschau niet gescoord wordt gaat Rusland en Tsjechië door. Deze ploegen staat momentuleel virtueel bovenaan in de groep. Klik HIER voor de stand in Groep A.

20.46: In dit blog houden wij u alleen op de hoogte van de absolute hoogtepunten, zoals doelpunten, rode kaarten en virtuele standen. En natuurlijk al het andere EK-nieuws, met de nadruk op Oranje.

20.45: We zijn begonnen. Volg het liveverslag van Polen - Tsjechië HIER. U kunt HIER terecht voor het minuut tot minuut-verslag van Rusland - Griekenland.

20.40 Over 5 minuten wordt er afgetrapt voor de laatste speelronde in poule A.

20.33:  Afgaande op de training van vanavond lijkt bondscoach Bert van Marwijk een rigoureuze verandering door te voeren in zijn basisformatie. Als we de 'hesjes' als maatstaf nemen speelt Oranje morgen tegen Portugal als volgt: Stekelenburg; Schaars, Heitinga, Boulahrouz, Kuyt (vlnr.); Van der Vaart, De Jong, Van Persie; Sneijder, Huntelaar, Robben.

20.27: PSV-keeper Przemyslaw Tyton staat vanavond opnieuw in het Poolse doel. Bondscoach Smuda handhaaft de volksheld ten koste van de van een schorsing terugkerende Wojciech Szczesny. Lees meer HIER.

20.19: Bondscoach Bert van Marwijk hoorde de afgelopen weken allerlei verhalen over hoe slecht de sfeer binnen de Spaanse selectie zou zijn. 'Ik wilde dat de sfeer bij ons net zo slecht was als bij Spanje, die wonnen namelijk wel met 4-0', zei Van Marwijk vandaag met een cynische ondertoon. Lees meer HIER.

20.02: Om kwart voor negen gaan de laatste duels uit poule A van start. Gastland Polen móét winnen van Tsjechië, waarvoor een gelijkspel volstaat. Het Rusland van Dick Advocaat heeft genoeg aan een gelijkspel tegen zwakke broeder Griekenland. Ook de Grieken zijn nog niet uitgeschakeld. Bij winst op Rusland, en winst voor Tsjechië of gelijkspel in de andere wedstrijd, plaatsen de Grieken zich voor de laatste acht. Wij houden u via dit blog live op de hoogte.

19.53: De training is afgelopen. Als laatste gaan Afellay, Boulahrouz en Nigel de Jong van het veld.

19.51: Afellay en Boulahrouz liggen aan de andere kant van het veld in het gras, terwijl de andere internationals op doel afwerken.

19.50: Bouma en van Persie hebben als eerste de training beëindigd. Sneijder laat zijn bovenbeen masseren.

19.48: Het partijtje is afgelopen. Terwijl de andere internationals op doel schieten, neemt van Marwijk John Heitinga apart om minutenlang te praten.

19.43: Kuyt laat zien dat hij nog een hoop moet leren als back en veroorzaakt een penalty door Willems neer te halen. Afellay scoort vanaf elf meter.

19.29: Er worden partijtjes gemaakt. De hesjes zijn voor vand er Wiel, Vlaar, Mathijsen, Willems, Van Bommel, Strootman, Narsingh, Afellay, Bouma en Luuk de Jong. Zonder hesjes hebben we dus: Kuyt, Heitinga, Boulahrouz, Nigel de Jong, Van der Vaart, Robben, Van Persie, Sneijder en Huntelaar. De ploeg zonder hesjes lijkt een optie als basisopstelling. Maar de kans is groter dat dit een alles-of-niets-scenario is als Oranje in de laatste minuten nog een goal nodig heeft.

19.23: Er wordt wat afgelachen deze training. Sneijder laat de achteruitlopende assistent Faber struikelen, door achter hem te gaan zitten, zodat Faber over hem heen valt. Even later neemt Van Persie assistent Voorn in een houdgreep.

19.17: Sneijder vraagt om een middeltje van de fysio. Hij lijkt wat last te hebben van zijn bovenbeen, waar hij een tik tegen kreeg in de wedstrijd tegen Duitsland.

19.11: De spelers doen nu een afwerkvorm. Vanaf rechts worden de voorzetten verzorgd door Heitinga, Boulahrouz, Narsingh, Van Bommel en Nigel de Jong. Op links staan Schaars, Van der Vaart, Strootman.

19.09: Een samenvatting van de persconferentie van zojuist. Dit zei van Bommel.

19.06: Het is de koudste dag in Charkov van de afgelopen twee weken. Momenteel is het 21 graden. Morgen wordt het weer wat warmer: 27 graden.

19.03: De spelersgroep is in tweeën gedeeld. Er worden twee rondo's gedaan, waarbij opnieuw veel gelachen wordt. De spelers doen hun best om een goede sfeer te creëren.

18.52: Vanavond is er nog een persconferentie, bij de Oranjecamping. Daarin gaat coamping-oprichter Jokko de Wit de inwoners van Charkov oproepen om Oranje morgen te steunen. 'De Oranjefans zijn tijdens hun verblijf bevriend geraakt met Oekraïners. Dat bleek wel toen veel Nederlanders Oekraïne aangemoedigd hebben tijdens de wedstrijd tegen Frankrijk. Daarom vragen wij de Oekraïners ons morgen te steunen.'

18.45: Alle 23 de selectiespelers zijn aanwezig in Charkov. Ondanks de benarde situatie waarin Oranje verkeert, wordt er veel gelachen tijdens het warmlopen. Assistent Cocu schiet een bal door de benen van Narsingh, die uitgelachen wordt door de andere internationals.

18.37: Daarmee komt er een einde aan de persconferentie. Oranje gaat nu voor de laatste keer trainen in Charkov. En misschien wel de laatste training van dit EK.

18.36: Aan Van Bommel wordt gevraagd of hij nog contact heeft gehad met oud-ploeggenoot Bastian Schweinsteiger. 'Ik heb heel vaak contact met Bastian. Maar de laatste twee dagen niet.'

18.34: Van Marwijk houdt zich niet bezig met de wedstrijd tussen Duitsland en Denemarken. 'Wij moeten gewoon met 2-0 winnen. Dan zien we daarna wel wat Duitsland gedaan heeft.'

18.33: Van Marwijk over de historie tussen Nederland en Portugal: 'Ik heb mijn spelers gewaarschuwd dat ze op moeten passen met gele kaarten.'

18.31: Van Bommel: 'De sfeer in het team is niet zo best, maar dat is logisch. Als we twee keer gewonnen hadden, was de sfeer stukken beter. We knokken morgen voor onze laatste kans.'

18.30: Van Bommel: 'Dit scenario hadden wij niet in ons hoofd. Na twee wedstrijden met nul punten en afhankelijk van een andere ploeg, dat hadden we niet verwacht.'

18.26: Van Marwijk: 'Het is prettig dat het wat koeler is in Charkov dan de vorige keer. Ook is het prettig dat het ergens om gaat. We weten op voorhand dat we na 90 minuten met twee goals voor staan. Onze strijdwijze zal daar op aangepast zijn.'

18.23: Van Bommel en Van Marwijk melden zich in de perszaal van het Metalist Stadion.

18.10: Onze columnisten Sjoerd Mossou en Hugo Borst geloven niet in het Wonder van Charkov.

18.07: Alle scenario's in Poule B nog even op een rij.

17.40: Een aardige uitspraak alvast van bondscoach Van Marwijk op de website van de UEFA: 'Ik weet zeker dat als we één keer scoren, dat de tweede ook volgt.'

17.17: Het vervolg van de training is dus besloten. Van de UEFA moet het eerste kwartier altijd openbaar zijn. Dat is vooral bedoeld voor fotografen, die dan hun plaatjes kunnen schieten. Over het tactische concept worden we niks wijzer. Over een klein uur melden Bert van Marwijk en Mark van Bommel zich hier voor de persconferentie van Oranje. Dat belooft interessanter te worden.

17.14: De spelers zijn nog bezig aan hun warming-up. Alleen het eerste kwartier van deze training is voor pers toegankelijk. Alle 23 spelers staan op het veld, dus Portugal beschikt over een fitte selectie.

17.02: De spelers van Portugal melden zich op het veld van het Metalist Stadion. Tijdens een rondo hebben Ronaldo en zijn landgenoten de grootste lol. De speler die de rondo 'verliest' krijgt als straf oorvijgen van de andere voetballers. Dat doet erg denken aan de geintjes die spelers van Oranje vaak uithalen.

16.54: De hele persconferentie voltrok zich overigens in een zeer serieuze sfeer. Er kon geen glimlachje af bij Bento en Alves. De trainer en de verdediger kozen voorzichtig hun woorden en leken bang om verkeerde uitspraken te doen.

16.49: De persconferentie van de Portugezen in het Metalist Stadion is voorbij. Zo meteen gaat de ploeg trainen.

16.46: Bento: 'We zullen niet te veel met de wedstrijd tussen Duitsland en Denemarken bezig zijn. Pas als we denken dat dat goed is, zullen we informatie over die wedstrijd aan onze eigen spelers geven.'

16.41: De UEFA heeft de Duitse bondscoach Löw verplicht om naar de persconferentie van vanavond te komen. Hij wilde eigenlijk assistent Oliver Bierhoff sturen. Lees meer hier.

16.40: Bento: 'We zullen er alles aan doen om de kwartfinale te halen. Als dat niet lukt, dan zullen we teleurgesteld zijn. Maar we mogen dan niet vergeten dat we al twee goede wedstrijden gespeeld hebben.'

16.38: Bento: 'Nederlandse ploegen hebben graag de bal. Ze hebben veel spelers met een goede techniek. Dat wil niet zeggen dat wij alleen op de counter gaan spelen. We moeten goed verdedigen, maar ook zorgen dat we genoeg balbezit hebben.'

16.33: Bento wordt gevraagd wie hij het liefst als Oranje-spits ziet, Huntelaar of Van Persie: 'Het maakt niet zo heel veel uit. Het zijn redelijk vergelijkbare spelers. Voor ons verandert er niet veel in tactisch opzicht. Ook maakt het niet veel uit wie er aan de zijkanten staan. Wel ben ik benieuwd of Van der Vaart op het middenveld staat.'

16.32: Paulo Bento: 'Tegen een goede ploeg als Nederland kun je niet negentig minuten lang domineren. Dat kan gewoon niet. Wij willen de ploeg zijn die de meeste kansen creëert. Het is geen voordeel voor Nederland dat zij al twee keer hier gespeeld hebben. We zullen vechten tot de laatste minuut om een goed resultaat te halen.'

16.29: Paulo Bento: 'We moeten geloven in de kans die we hebben om de volgende ronde te halen. Dat was ons doel voordat we aan het EK begonnen.'

16.26: Paulo Bento: 'Nederland heeft nog nul punten, maar nu wordt het beslissend, dus we moeten ze zeker respecteren. Ze hebben veel kwaliteiten, zijn goed georganiseerd en hebben een grote geschiedenis.'

16.24: Een Portugese verslaggever zegt dat veel tegendoelpunten van de flank van Ronaldo en Fabio Coentrao komen. Hij vraagt of het de tactiek is dat Ronaldo niet mee verdedigt. Trainer Paulo Bento: 'Ik praat liever niet over individuele spelers. Ik wil dat de ploeg als geheel aanvalt en verdedigt. Ronaldo heeft natuurlijk een meer aanvallende rol dan sommige andere spelers.'

16.22: Alves: 'Nederland heeft twee keer verloren, wij hebben al een wedstrijd gewonnen. Het zou kunnen dat wij psychologisch in het voordeel zijn. Nederland zal waarschijnlijk veel aanvallen. Dat biedt ook kansen voor ons.'

16.20: Op de vraag of het weer zo'n fysiek duel wordt als tijdens het WK 2006, met vier rode kaarten, zegt Alves: 'Ik weet het niet. Wij zijn overal klaar voor.'

16.18: Bruno Alves: 'We zijn bezorgd over hoe we spelen. Maar we focussen ons nu op de wedstrijd tegen Nederland en proberen goed te spelen.'

16.08: In Charkov staat de persconferentie van Portugal met trainer Paulo Bento en verdediger Bruno Alves op het punt van beginnen. Oranje is over twee uur aan de beurt.

15.43: Volgens de Daily Mirror is Klaas-Jan Huntelaar voor 20 miljoen euro weg te halen bij Schalke 04. Een prijs die zowel Manchester United als het Spaanse Málaga wel zouden zien zitten.

15.36: Aardig detail: de scheidsrechter van het duel tussen Portugal en Nederland, Nicola Rizzoli, is een Italiaan. Dat kan in het voordeel van Mark van Bommel spreken, omdat het kan het schelen dat je als aanvoerder die taal spreekt.

15.29: Toch is het wellicht beter Portugal niet te snel opzij te zetten. Als dit gebeurt, bestaat namelijk de kans dat de Duitsers en de Denen het op een akkoordje zullen gooien na de rust. Zodra beide ploegen, die evenals Nederland om 20.45 uur aftrappen, doorkrijgen dat Oranje ruim van Portugal gaat winnen, dan is dit scenario niet ondenkbaar.

15.23: Oranje hoopt morgen tegen Portugal op een snelle goal. De start van het team van Bert van Marwijk is in de voorgaande duels steeds goed geweest. Zowel tegen Denemarken als tegen Duitsland werden in het begin veel één-tegen-één-duels gewonnen, was er volop druk vooruit en kwamen er kansen. Maar een snelle goal zat er niet in. Omdat de tegenstanders daarna hun eerste kans wél benutten, sloeg de twijfel toe en viel Oranje in twee blokken uiteen. Zelf snel op voorsprong komen zou al helpen om de rust en eenheid te bewaren, is de gedachte.

15.08: Onze man in Oekraïne, Bart van Dooijeweert, is rond 16.00 uur bij de persconferentie van Oranje. Aanwezig zijn Bert van Marwijk en een nog onbekende speler. Volg deze persco straks live in dit blog! 

15.02: Zlatan Ibrahimovic, het heeft veel weg van het verhaal van Jari Litmanen: een groot speler uit een kleine voetbalnatie. De Zweed werd gisteren uitgeschakeld en gezien zijn leeftijd (30) is het maar de vraag of hij ooit nog een eindtoernooi speelt. Hoe dan ook, ondanks de eliminatie is de AC Milan-ster trots. Meer HIER.   

14.49: En het antwoord op de quizvraag van 13.43 uur is goed beantwoord door @noahvz. De laatste keer dat Oranje werd uitgeschakeld in de groepsfase van een groot toernooi, was inderdaad 1980. Op het EK in Italië eindigde Nederland achter West-Duitsland en Tsjecho-Slowakije in de poule.

14.44: De Europese voetbalbond UEFA is een procedure gestart tegen de Kroatische federatie vanwege het racistische gedrag van de fans in de EK-wedstrijd tegen Italië. Dat maakte de UEFA bekend. Lees HIER meer.

14.32: Mark van Bommel, Nigel de Jong en Jetro Willems moeten oppassen morgen. Zij zijn bij een gele kaart tegen Portugal geschorst voor de eventuele kwartfinale.

14.23: Op een strafschop hoeft Oranje in ieder geval niet te rekenen. Portugal heeft in de afgelopen 25 EK-wedstrijden geen penalty gekregen (penaltyreeksen niet meegerekend). Dat is de langste reeks van dit moment.

14.09: Oranje speelde pas in 1990 voor het eerst in de historie tegen Portugal. In de kwalificatiewedstrijd voor Euro 1992 werd uit met 1-0 verloren. Thuis werd het een jaar later 1-0, gelijk de grootste zege ooit (!) op Portugal. Alle uitslagen van de tien wedstrijden in de historie (eerst Nederland, dan Portugal): 0-1, 1-0, 0-2, 0-1, 0-0, 0-2, 2-2, 1-1, 1-2 en 0-1. Met dank aan Voetbalstats.

14.00: Oranje moet op z'n minst twee doelpunten maken tegen Portugal om een kans te maken om door te gaan, we weten het inmiddels allemaal wel. Dat lukte Oranje slechts één keer in de historie, in het 2-2 gelijkspel in de WK-kwalificatiewedstrijd in Portugal in maart 2001. En laat het Nederlands elftal nou net die twee tegengoals níet kunnen gebruiken.

13.43: Quizvraag: Wat was de laatste keer dat Oranje een groepsfase op een groot toernooi níet overleefde (en niet googlen!)? Het niet bereiken van een eindronde, zoals in 2002, telt dus niet mee. Stuur je ander op Twitter onder #porned. Het antwoord volgt later in dit blog.

13.32: Klaas-Jan Huntelaar meent recht te hebben op een basisplek bij Oranje. Binnen de groep heeft hij dat ook laten weten, zo zei Huntelaar tegen AD.nl. Columnist Chris van Nijnatten vindt dat The Hunter zich dan tegen Portugal ook wel moeten laten zien, hij bekritiseert immers de 'statistisch succesvolste bondscoach aller tijden'. Lees meer HIER.

12.50: Poolse autoriteiten hebben twee Russische voetbalfans het land uitgezet vanwege hun aandeel in de rellen dinsdag rond de wedstrijd tussen de twee landen bij het EK. De twee mannen werden vrijdagavond gesommeerd per direct Polen te verlaten. De komende vijf jaar mogen ze niet reizen naar landen uit de Schengen-zone. Lees meer HIER.

12.39: Robin van Persie baarde na het verlies tegen Denemarken opzien door opzichtig aan de rand van het veld te telefoneren. Het blijkt een gesprek met zijn vrouw Bouchra te zijn geweest. 'Hij belde met zijn vrouw', zegt Mark van Bommel daarover. 'Hij had geen bereik in de kleedkamer. Dat kan kloppen overigens, want ik had daar ook geen bereik', aldus de aanvoerder.

12.35: Sneijder vervolgt: 'Je zit maar te wachten en te wachten. Het was bloedheet. Eerst in een bus zonder airco, daarna in een vliegtuig zonder airco. Toen we thuiskwamen en nog gingen eten, begon het alweer licht te worden. Ik moet zeggen dat ik er de volgende dag wel last van had. Het kost gewoon kracht, je herstelt minder snel. Maar laat één ding duidelijk zijn: een excuus is het niet. Excuses tellen niet.'

12.34: De nederlaag tegen Duitsland dreunde woensdagnacht nog uren na op het vliegveld van Charkov, waar Oranje moest wachten op de vlucht terug naar Krakau. Het reisschema is ook bij de spelers een thema. 'Ik had er bij de tweede terugvlucht wel last van', zegt Wesley Sneijder.

12.31: Volgens Pierre van Hooijdonk is morgen álles geoorloofd. Zelfs een schwalbe zou hij niet erg vinden. Als er maar gewonnen wordt met de gewenste cijfers tegen Portugal. Dat zegt de oud-voetballer in zijn dagelijkse column. Lees meer HIER.

12.22: Onze man in Polen vertelt rond 12.40 uur in de Coen & Sander-show op 3FM over zijn belevingen in de Poolse cel in de nacht van donderdag op vrijdag. Luister HIER. Het verhaal nog niet meegkregen? HIER meer.
 
12.11: Op de valreep is er toch nog een echte EK-hit. En wel met een onverwachte invalshoek: de afgang van het Nederlands elftal. Radio 538-deejay Edwin Evers liet gisterochtend tijdens zijn show de parodie op het liedje Ben je ook voor Nederland - gekoppeld aan een C1000-actie - horen en scoorde er direct mee. Lees meer HIER.

12.00: Over Duitsland hoeft niemand zich morgen zorgen te maken. Duitser willen áltijd winnen. Tot zover deze peptalk. Misschien heeft u meer aan de woorden van Oliver Bierhoff. De Duitse teammanager roept Die Mannschaft op tot scherpte. 'We zijn er nog niet.' Lees meer HIER.

11.45: Dick Advocaat is op zijn hoede. De coach van Rusland is weliswaar dicht bij de kwartfinales, maar nog altijd niet zeker. Een nederlaag tegen Griekeland kan het hele toernooi verpesten voor de Hagenaar. Advocaat is rijk, maar rekent zich nog niet rijk. Lees meer HIER.

11.34: Nog maar weinig Nederlanders geloven in een stunt morgen, ruim winnen van Portugal en dankzij de Duitsers alsnog doorgaan. Voor sommige lolbroeken reden om deze poster te maken. Een parodie op de populaire film (8,3 bij IMDB) uit 2004. 

11.22: Binnen de groep heeft hij zijn mond wél opengetrokken, zo zei Huntelaar in gesprek met onze verslaggever in Polen, Bert van der Linden. 'Ik ben intern vaak genoeg opgestaan, maar in de pers hoef ik dat niet te roepen. Ja, ik heb daar ook met de coach over gepraat. Tuurlijk. Een aantal keer gesprekken heb ik wel gehad. Maar op een gegeven moment ben je uitgepraat en dan moet hij een keuze maken.'

11.20: 'Reservespits' Klaas-Jan Huntelaar, die zondag zeer waarschijnlijk in de basis begint tegen Portugal, zei gisteren tijdens de persbijeenkomst dat hij dit EK een flink beroep heeft moeten doen op zijn incasseringsvermogen.

11.02: Het is niet zo verwonderlijk dat Oranje zo'n matig EK speelt, blijkt uit de statistieken.Sinds 1980 hebben vice-wereldkampioenen bijna altijd moeite om verder te komen dan de groepsfase van het daaropvolgnde EK. Nederland (1980), West-Duitsland (1984), Italië (1996), Duitsland (2004) en Frankrijk (2008) konden allemaal na drie groepsduels alweer hun koffers pakken.

10.52: Ze hebben aan een gelijkspel genoeg, maar dat risico nemen de Russen niet tegen Griekenland. Bovendien is daar het kwaliteitsverschil met het nietige Griekenland veel te groot voor. Dick Advocaat als groepswinnaar naar de kwartfinale. HIER de EK-prognose.

10.39: Youp van 't Hek betoogt in zijn column in het NRC - met een knipoog - dat de Oranje-spelers het allemaal wel best vinden. 'Er wacht nog een strohalmpotje tegen Ronaldo en kornuiten. Ze moeten er eigenlijk niet aan denken. Ronaldo ook niet. Dan zwaait de kleedkamerdeur open. De vriendelijke aanvoerder van de beulen die het tussenvonnis zojuist geveld hebben. Hij heeft meelij en belooft plechtig om zondag zijn sportieve plicht te doen. Echt? Echt! Hij gaat ze verlossen. Net als de Portugezen. Ze kunnen zelfs in hetzelfde vliegtuig. Een diepe zucht gaat door de kleedkamer. Vakantie! God, wat zijn ze daar aan toe.'

10.21: Leo Beenhakker distantieert zich van de kritiek die de afgelopen weken ten deel viel aan Van Marwijk en het Nederlands elftal. Het doet de oud-bondscoach terugdenken aan het WK van 1990. 'Laat die man toch zijn werk doen!' Lees meer HIER.  

10.02: Voor wie het nog niet wist: Oranje móet morgen met twee goals verschil winnen én de Duitsers moeten Denemarken verslaan. Alleen dat blijft Nederland in het toernooi. Bij elk ander scenario kunnen bondscoach Bert van Marwijk & co hun koffers pakken. Lees meer HIER.

9.45: De grootste wereldster morgen tijdens Portugal - Nederland speelt niet bij Oranje. Dat is natuurlijk Cristiano Ronaldo, nu de beste voetballer van de wereld áls Lionel Messi tien jaar later geboren was niet gespeeld had. Goed nieuws: de aanvaller van Real Madrid steekt niet in zijn beste vorm. Lees meer HIER

9.32: Morgen speelt Oranje voor het eerst in het zwart. In maart waren Klaas-Jan Huntelaar en Arjen Robben zeer succesvol in de oefenwedstrijd tegen Engeland in het zwarte tenue. Morgen weer? Lees meer HIER.

9.26: Nog niets van de bizarre taferelen van onze man in Polen meegekregen gisteren? Bert van der Linden zat een nacht in een Poolse cel na gefietst te hebben met drie biertjes op. Aldaar werd hij vernederd, zo schrijft hij. Na een boete van 500 euro en een fietsontzegging (!) voor twee jaar in Polen, voelt hij zich volgens de laatste berichten gelukkig weer kiplekker. Lees meer HIER.

9.17: De Telegraaf denkt dat Rafael van der Vaart net als na rust tegen de Duitsers de plek én de aanvoerdersband overneemt van Mark van Bommel. Ook de ochtendkrant heeft het over een voorhoede met Huntelaar, Robben, Sneijder en Van Persie. Afellay lijkt dus sowieso op de bank te beginnen.

9.10: De kranten zijn vanochtend niet eensluidend met hun vermoedelijke opstellingen. Volgens het AD houdt Van Marwijk vast aan het koppel Van Bommel/De Jong voor de vaste achterhoede en is alleen Huntelaar de nieuwe man. Hij zou Afellay vervangen. Hierdoor komt Van Persie op 10 en verhuist Sneijder, net als in de eindfase tegen Duitsland woensdag, naar de linkerkant.  

9.03: Wij zijn er tot middernacht de hele dag bij met een liveblog. Daarin het laatste nieuws, met natuurlijk extra aandacht voor Oranje. Morgen vechten de mannen van Bert van Marwijk voor hun laatste kans tegen Portugal. Wie zal de bondscoach opstellen? Het Grote Gespeculeer kan is alweer losgebarsten! 

9.02: Gisteren, in de tweede speelronde van Groep D, werd Zweden al als eerste uitgeschakeld. Vandaag proberen Rusland, Tsjechië, Polen en Griekenland zich te plaatsen voor de knock-outfase.

9.00: Goedemorgen! Welkom in het liveblog Euro 2012 van zaterdag 16 juni. De dag dat de eerste ploegen zich plaatsen voor de kwartfinale.

Volledig scherm
© anp