'UEFA moet PSV straffen wegens muntjesincident'

VideoDe Spaanse Movimiento contra la Intolerancia (beweging tegen onverdraagzaamheid) wil dat de UEFA maatregelen neemt tegen PSV, omdat supporters van de club dinsdag in Madrid voor de CL-wedstrijd tegen Atlético enkele bedelaarsters vernederden. Vanaf een terras gooiden PSV-fans muntjes op de grond richting de vrouwen. Ook lieten enkele PSV'ers de vrouwen push-ups doen op het Plaza Mayor in de Spaanse hoofdstad in ruil voor wat kleingeld.

De Movimiento contra la Intolerancia spreekt van 'racistische vernedering gepleegd tegen Roemeense daklozen'. De groep PSV-fans zou beledigende dingen naar de Roma-vrouwen hebben geroepen.

,,De beschikbare videomaterialen en getuigenissen zouden moeten worden verzameld door de autoriteiten. De Nederlandse ambassade moet de identiteit van de betrokken supporters helpen uitzoeken. Een democratische samenleving mag niet onverschillig zijn bij dergelijke gebeurtenissen'', zegt de beweging in een verklaring tegen AS.

Daarnaast verzoekt de beweging de Spaanse sportraad een klacht in te dienen bij de UEFA. De Europese bond kan een straf opleggen als 'de menselijke waardigheid van een groep mensen is aangetast om welke reden dan ook, met inbegrip van huidskleur, ras, religie of etnische afkomst.' ,,De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de voetbalclub PSV Eindhoven", meldt Movimiento contra la Intolerancia.

Embassade
De Nederlandse embassade in Madrid kwam woensdag met een statement over het incident op Plaza Mayor: De ambassade betreurt het gedrag van een aantal PSV-supporters gisteren in Madrid ten zeerste.
Wij nemen nadrukkelijk afstand van dit gedrag. Wij hechten eraan dat Nederlanders zich ook in het buitenland respectvol gedragen. Voor zover bekend gaat het om een incident van een kleine groep die het verpest voor alle anderen. Het was een mooie, sportieve wedstrijd waarvan het publiek genoot. Het is daarom bijzonder jammer dat in de aanloop van deze wedstrijd dit betreurenswaardige incident plaatsvond.