Volledig scherm
Cruijff en Van Basten. © anp

Van Basten: Johan altijd mijn idool geweest

Marco van Basten noemt Johan Cruijff 'zijn grote idool'. De assistent-bondscoach van Oranje reageert vrijdag in Voetbal International op het overlijden van Nederlands grootste voetballer ooit. ,,Tussen mijn zevende en tiende keek ik 's avonds op de bank naar de Europa Cup-wedstrijden van het grote Ajax. Ruud Krol, Johan Neeskens, Sjaak Swart, Johan Cruijff..."

Van Basten ontmoette Cruijff voor het eerst op het jeugdcomplex van Ajax. ,,Ik weet nog dat ik hem voor het eerst in de ogen keek. Ik zal een jaar of vijftien zijn geweest. Hij liep de trap af, ik de trap op. Ik voelde erg de behoefte hem een hand te geven en te zeggen: Onthou mijn naam. Maar ik heb het niet gedaan. Ik denk dat ik toch te veel respect voor hem had."

Cruijff en van Basten onderhielden jarenlang een nauwe band met elkaar. De revolutie van Cruijff bij Ajax dreef de twee de laatste jaren echter uit elkaar. ,,Zo kort na zijn dood realiseer ik me wat hij heeft betekend voor het voetbal, maar ook voor Nederland", schrijft Van Basten.

Volledig scherm
Cruijff praat na de gewonnen EC II-finale van 1987 met Van Basten. Pieter van Vollenhoven staat bij de twee voetbaliconen. © anp
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement