Volledig scherm
© ANP/Beeldmontage AD

Van corrupte Blatter naar omstreden sjeik als baas FIFA?

De kans is levensgroot dat de Bahreinse sjeik Salman (50) vrijdag wordt gekozen tot voorzitter van de wereldvoetbalbond. Maar is deze omstreden machthebber de juiste man om de FIFA uit het moeras van steekpenningen en schimmige dealtjes te trekken?

Volledig scherm
De vijf kandidaten voor het voorzitterschap van de FIFA. © epa
Quote

Troepen gebruikten informatie van Salman om de sporters te martelen en in het openbaar te vernederen

Husain Abdullah

Integriteit, eerlijkheid, respect, betrouwbaarheid; de vijf FIFA-kandidaten konden tijdens hun campagne geen genoeg krijgen van dergelijke termen. Voor Jérôme Champagne, Tokyo Sexwale en prins Ali bin Hussein zal het geen verschil maken: zij maken vrijdagmiddag geen schijn van kans in de race om het voorzitterschap.

De Zwitser Gianni Infantino, rechterhand van de geschorste UEFA-baas Michel Platini, mag dankzij steun uit Europa, Zuid- en Midden-Amerika nog hopen op een stunt. Als alles echter volgens plan verloopt, bekleedt sjeik Salman bin Ibrahim Al-Khalifa vanaf zaterdag de belangrijkste positie in de voetbalwereld. De 50-jarige Bahreini, tevens voorzitter van de Aziatische voetbalbond, kan namelijk rekenen op omvangrijke steun uit de machtige continenten Azië en Afrika.

Hij moet de man worden die de puinhoop van voormalig voorzitter Sepp Blatter gaat opruimen. Steekpenningen, louche tv-deals en stemafspraken zullen plaatsmaken voor transparantie, democratie en oprechtheid. Althans, dat is de bedoeling. Of de FIFA überhaupt in staat is de hardnekkige corruptie in haar eigen organisatie uit te bannen, wordt door critici betwijfeld. Het lijkt in elk geval duidelijk dat de nieuwe voorzitter over een brandschoon blazoen moet beschikken.

Zwakke plek
Laat dat nou juist de zwakke plek van sjeik Salman zijn. Tal van mensenrechtenorganisaties hingen aan de bel toen in oktober duidelijk werd dat hij zich in de strijd om het FIFA-voorzitterschap zou mengen.

De verwijten zijn niet mals; Salman zou exact 5 jaar geleden misdaden tegen de menselijkheid hebben begaan, zo stelt onder andere Americans for Democracy & Human Rights in Bahrain (ADHRB). ,,Daar is overtuigend bewijs voor," laat ADHRB-directeur Husain Abdulla in een verklaring weten. ,,In 2011 gingen tal van Bahreini de straat op om vredig te demonstreren voor een democratische overheid die de mensenrechten respecteert. De Bahreinse politie reageerde gewelddadig op deze protesten, door tientallen Bahreini te vermoorden en duizenden van hen te arresteren. Kort na de arrestaties richtte de overheid een comité op om meer dan 150 protesterende sporters te straffen. Sjeik Salman was voorzitter van deze commissie, onderzocht foto's van demonstranten en identificeerde Bahreinse atleten voor veiligheidstroepen van de regering. Die troepen gebruikten deze informatie om de sporters te martelen en in het openbaar te vernederen."

Quote

Er is geen bewijs tegen mij

Salman
Volledig scherm
© epa

Behalve ADHRB klagen onder andere ook The International Trade Union Confederation (ITUC), Bahrain Institute for Rights and Democracy (BIRD) en het gerenommeerde Human Rights Watch over Salmans rol bij het hardhandige neerslaan van de protesten in 2011.

Salman zelf ontkent betrokkenheid in alle toonaarden. In een recent interview met televisiezender Al Jazeera beweert de sjeik dat er destijds überhaupt nooit sporters zijn gemarteld. En die commissie dan waar hij deel van uitmaakte? ,,Die heeft nooit actief gewerkt. Er is bovendien geen bewijs tegen mij. Daarnaast ben ik in 2013 én 2015 door de integriteitscheck gekomen van de FIFA."

'Gentleman'
Derhalve voelt KNVB-voorzitter Michael van Praag zich niet geroepen om Salman te veroordelen. Van Praag liet vorige week tijdens een persconferentie in Zeist weten dat hij Salman kent als 'een gentleman' en dat hij 'niet wil reageren op verhalen die niet echt zeker zijn'.

Een zeer teleurstellend standpunt, meent Nicholas McGeehan, specialist van Human Rights Watch in de Golfstaten. ,,Dit zijn niet zomaar verhalen, het zijn specifieke beschuldigingen mét bewijzen. Salman was voorzitter van een comité dat sporters moest identificeren en straffen. Het comité is ook bijeen geweest voor een meeting en er is actie ondernomen. Dat staat vast. Iedereen die het voetbal een warm hart toedraagt, zou eerst aan Salman opheldering moeten vragen."

In zijn thuisland heeft Salman niets te vrezen. Hij is immers de neef van koning Hamad ibn Isa Al-Khalifa. Maar het lijkt erop dat Salman zich toch wat zorgen maakte over eventuele opgelopen reputatieschade. 3 weken geleden maakten Bahreinse staatmedia namelijk doodleuk bekend dat liefst elf Arabische en internationale mensenrechtenorganisaties Salmans kandidatuur steunen. Hij kan overigens rekenen op de steun van alle Golfstaten. De laatste decennia grepen zij meer en meer de macht in de internationale voetbalwereld. Vrijwel alle grote clubs in de wereld zijn in handen óf worden gesponsord door een Arabier, het WK wordt in 2022 in Qatar gehouden en nu lijkt ook de meest invloedrijke positie in de voetbalwereld vergeven aan een sjeik uit het Midden-Oosten.

De plannen van Salman met de FIFA verschillen overigens niet veel van de andere vier kandidaten. De hervormingen die de daarvoor opgerichte commissie in december voorstelde, zoals maximale zittingstermijnen voor bestuurders en openheid van salarissen, vormen ook de leidraad van Salman's visie. Verder wil hij de banden met niet-overheidsorganisaties aanhalen, technologische ontwikkelingen ondersteunen en investeren in vrouwenvoetbal.