Volledig scherm
Het Nederlands elftal poseert voor Nederland - Roemenië. © epa

Vermeer vindt wisselbeleid Van Gaal 'een aparte situatie'

De cijfers zijn indrukwekkend. Na drie wedstrijden en 270 minuten voetballen, heeft doelman Kenneth Vermeer nog steeds geen tegentreffer geïncasseerd in het Nederlands elftal. Alleen Ronald Waterreus mag pronken met zulke cijfers.

Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
© ap
Volledig scherm
© ap

De oud-doelman van PSV kreeg pas na 337 minuten zijn eerste doelpunt in Oranje om de oren. Vermeer kan dat 'record' van Waterreus verbeteren tijdens zijn volgende interland, maar wanneer die komt, dat is de grote vraag. 'Misschien wel in juni tegen Indonesië. Maar dan moet ik wel spelen', merkte Vermeer dinsdagavond na de zege op Roemenië (4-0) terecht op.

De kans dat de Ajacied in Jakarta onder de lat staat, is net zo groot als dat hij niet speelt. Bondscoach Louis van Gaal heeft ruim een jaar voor het WK in Brazilië namelijk nog geen vaste nummer 1 aangewezen. Tim Krul, Maarten Stekelenburg en Vermeer; allemaal kregen ze de afgelopen maanden een kans. 'Gelukkig mocht ik nu twee keer keepen, maar de volgende keer kan het zomaar weer een ander zijn', zo stelde Vermeer droog vast.

De 27-jarige Amsterdammer debuteerde in november tijdens de oefeninterland tegen Duitsland (0-0) in Oranje. Dat was toen tot zijn eigen verrassing, aangezien Krul net terug was van een elleboogblessure. En juist Krul begon bij de start van de WK-kwalificatie tegen Turkije als nummer 1 onder de lat. Dat bleef beperkt tot die ene wedstrijd. Krul raakte geblesseerd, waardoor Stekelenburg tegen Hongarije, Andorra en Roemenië weer op doel stond.

De 30-jarige Haarlemmer, alom beschouwd als de beste doelman, kwam echter op een zijspoor te staan bij AS Roma en dat kostte Stekelenburg zijn plaats in Oranje. Van Gaal verklaarde toen dat hij per wedstrijd kijkt welke doelman het meest geschikt is. 'Krul is beter tegen ploegen die met voorzetten van de zijkanten komen, Vermeer als een tegenstander veel van afstand schiet.' De bondscoach liet zich ook ontvallen dat Stekelenburg 'in potentie' zijn beste doelman is.

Nu Stekelenburg weer wekelijks speelt bij AS Roma, leek hij de aangewezen man om tegen Estland en Roemenië te keepen. Niets bleek echter minder waar. Van Gaal deed twee keer een beroep op Vermeer, die leiding gaf aan een defensie met louter spelers uit de Eredivisie.

'Een aparte situatie', zo beaamde de Ajacied. 'Ik heb zoiets eerder meegemaakt bij Ajax onder Marco van Basten. Van te voren weet je niet of je gaat spelen of niet. Ik ben blij dat ik deze twee duels mocht keepen, het betekent dat ik goed bezig ben. Natuurlijk hoop ik op meer, maar het is duidelijk dat iedereen op doel kan staan. Ik moet mijn best blijven doen en zorgen dat ik er bij blijf. Want Brazilië is nog ver weg.'