Volledig scherm
© anp

Voetbal in lichterlaaie, maar Van Praag twittert over musicals

Quote

Hoe moeten we dat nu precies inschatten, zijn gezworen trouw aan Michel Platini?

Er waren net weer een paar voetbalbobo's in geblindeerde auto's gesmeten. Zwitserse agenten reden af en aan. Aan de andere kant van de oceaan sprak de Amerikaans openbaar aanklager nog eens ferme oorlogstaal, trouw belovend dat 'niemand zal ontsnappen'.

De hele top van het wereldvoetbal is ondertussen gearresteerd, geschorst, voortvluchtig, verdacht of ondergedoken.

Iedereen die ooit heeft ingecheckt in hotel Baur au Lac in Zürich moet op zijn minst vrezen dat-ie van zijn bed wordt gelicht door een gemaskerd arrestatieteam. Heeft u ooit geluncht in de buurt van Michel Platini of Franz Beckenbauer? Nou, berg u maar.

Het wachten is op het moment dat iedereen die ooit een FIFA- of UEFA-kostuumpje heeft aangetrokken, wordt afgevoerd naar een Siberisch strafkamp, alwaar hij onmiddellijk wordt ontdaan van al zijn verborgen rekeningen op de Kaaimaneilanden.

Ondertussen twittert Michael van Praag de hele tijd over musicals. Niet af en toe, maar de hele dag door. Onverstoorbaar slingert Michael allerlei musicalrecensies de wereld in, of hij retweet een paar dolenthousiaste reacties van musicalbezoekers.

@MichaelvanPraag: 'Geweldige show! Bedankt!'

Sjoerd Mossou.
Volledig scherm
Sjoerd Mossou. © AD

Nu weet ik helemaal niets van musicals, en dat wil ik graag zo houden, maar zelfs mij is het niet ontgaan dat er onlangs een musical over het leven van Willem Ruis in première ging, en dat Michael van Praag daar op enigerlei wijze iets mee te maken heeft.

Je zou kunnen zeggen: Van Praag is gewoon 'in afwachting van het onderzoek', en ondertussen twittert hij gezellig een beetje over musicals.

In augustus heeft hij immers nog bezworen dat zijn voetbalvriend Michel Platini 'brandschoon' is. Op zich is dat duidelijk genoeg.

Maar toch, hoor. Niet zo lang geleden stelde Van Praag zich nota bene nog kandidaat om president van de FIFA te worden. Namens ons allemaal reisde hij de halve wereld over, als een koene ridder met een schattig budgetje, waar ze in Azië en Zuid-Amerika allemaal hartelijk om moesten lachen.

Van Praag is toch onze nationale opperbobo. Onze onvermoeibare voetbalvergadertijger.

Manhaftig worstelde hij zich door alle godvergeten comités, commissies, adviesraden, bestuurslagen en executive committees die je maar bedenken kunt. Als er iemand zich de blaren op de tong heeft vergaderd, dan is het Michael van Praag wel.

En maar handen schudden. En maar sympathiek en correct doen tegen al die collega-bobo's.

Volgens kenners is Michael straks de aangewezen man om Platini op te volgen als UEFA-voorzitter, mocht die onverhoopt ietsje minder 'brandschoon' zijn dan gedacht. Het zou mij niets verbazen, want wie moet je anders nog nemen? De rest zit wel zo'n beetje achter de tralies.

Maar juist van zo'n man verwacht je nu, nu de hele internationale voetbalpolitiek in lichterlaaie staat, toch een soort vergezicht. Een dapper statement desnoods, en dan niet bij monde van de KNVB-communicatieafdeling, maar gewoon uit de mond van Van Praag zelf.

Want hoe moeten we dat nu precies inschatten, zijn gezworen trouw aan Michel Platini? Heeft hij daar ondertussen al spijt van? Of is hij van plan zich daar soepel onderuit te glibberen, mocht Platini straks definitief schuldig worden bevonden?

Overweegt Michael wel eens om er doodgewoon de brui aan te geven? Omdat je die verrotte voetbalpolitiek nu eenmaal moeilijk kunt hervormen als je er zelf al jaren deel van uitmaakt? En trouwens: waarom Sepp Blatter destijds wél stoer en openlijk aanpakken (waarvoor nog onze welgemeende complimenten), maar nu Platini en Beckenbauer niet?

Hoe langer ik erover nadenk, des te beter begrijp ik het, want soms is het beter om gewoon even niks te zeggen. Als ik Michael van Praag was, zou ik gewoon lekker over musicals blijven twitteren, veilig vanuit de coulissen, voor de rest van mijn leven.