Volledig scherm
© screenshot

Voetbal zal nooit meer hetzelfde zijn met deze schoenen

Voetbal zal nooit meer hetzelfde zijn. Dat is althans de slogan waarmee Andrés Iniesta gisteren de nieuwste hypermoderne uitvinding van Nike presenteerde: De Magista, een voetbalschoen die je aantrekt als een sok. AD Sportwereld vloog naar de wereldpremière in Barcelona om de 'revolutie' van dichtbij te kunnen aanschouwen.

Hoe revolutionair is de nieuw Nike-schoen?
Is het een sok? Is het een schoen? Nee, het is de Magista. Een eh, 'sokschoen' zeg maar. Een type dat qua vorm een beetje doet denken aan de good old Adidas Van Hanegem, maar dan zonder die stugge enkelbanden. We hebben het hier namelijk over een Dynamic Fit Collar en die is elastisch zodat ie je enkels niet knelt. De kleuren zijn vergeleken met de laarzen van de Kromme nogal schreeuwerig, maar dat is tegenwoordig nauwelijks nog nieuw te noemen.  

Wat is er dan wel nieuw?
Zo'n beetje alles. Door de zogenaamde Flyknit technologie - waarbij elastische Flywire wordt verweven tot een krachtige maar zachte bovenkant - voelt de schoen bijna aan als een sok. En dat is precies de bedoeling, want de Magista is vooral gemaakt voor aanvallend ingestelde spelers en moet als een tweede huid om je voet zitten voor het optimale balgevoel. De grove textuur zorgt bovendien voor meer wrijving, een strakkere dribbel en een beter schot.  

Ja ja, maar krijg je geen natte voeten in die Magista?
Ze zeggen van niet. Daar moet de speciaal ontwikkelde Nikeskin van minder dan 0,1 millimeter dik voor zorgen.  

Allemaal niet op een achternamiddag bedacht zeker?
In het Nike Sports Research Lab hebben ze er maar liefst vier jaar lang aan geknutseld. Met behulp van tips van spelers als Mario Götze en Iniesta. Volgens laatstgenoemde zitten zijn nieuwe schoenen zo lekker dat hij niet eens door heeft dat hij ze draagt.  

Dat zal best, maar kan hij dit weekeinde ook even laten zien hoe goed hij kan voetballen op zijn nieuwe muiltjes?
Nee. Hij mag er al wel op trainen, maar om het een beetje speciaal te houden, moet hij wachten tot het WK begint. Nike hoopt dat zo'n 70 spelers straks in Brazilië op de Magista voetballen. Voor de rest van de wereld start de voorkoop op 29 april.   En wat gaan ze kosten? De adviesprijs is 275 euro. Niet goed goedkoop nee, maar voor dat geld sta je er wel mooi gekleurd op.