Volledig scherm
© anp

Voetbalblad VI breekt met tv-show Derksen en Genee

UpdateDe redactie van het blad VI verbreekt elke vorm van samenwerking met het RTL7-programma Voetbal International. Dat schrijft hoofdredacteur Tom van Hulsen in zijn column voor het nieuwe nummer dat vanaf morgen in de winkels ligt. VI is alle kritiek op het weekblad door het illustere trio Wilfred Genee, René van der Gijp en vooral Johan Derksen helemaal beu.

Volledig scherm
Het tv-programma Voetbal International won in 2011 de Televizierring © ANP Kippa
Quote

De verslagge­vers keren alleen niet terug. Het klinkt onsympa­thiek, maar die kunnen we best missen.

Johan Derksen

Wat op de korte termijn de precieze gevolgen zijn voor het populaire tv-programma dat in 2011 de felbegeerde Gouden Televizier Ring won, is nog niet bekend. In de eerste uitzending na de winterstop, gisteravond, viel al op dat geen van de vaste VI-verslaggevers (Thijs Slegers, Martijn Krabbendam en Simon Zwartkruis) opdook.

,,Ik vind dit een tikkeltje hypocriet en flauw,'' reageert Johan Derksen op de column van Van Hulsen. ,,Het was RTL dat allang had besloten die samenwerking te verbreken. Tom van Hulsen weet dat, maar hij hoopt zo nog even snel de eer aan zichzelf te houden. Hij is blijkbaar ineens de ethicus van de Nederlandse sportjournalistiek.''

'Titel Voetbal Insite terug'
RTL zou volgens Derksen bezig zijn met het opzetten van een eigen voetbalplatform met een website en diverse apps. ,,En dan gaat het programma weer Voetbal Insite heten, net als voorheen.'' En of de kijker wat gaat merken van de breuk in de huidige vorm van het programma? ,,Niets. De verslaggevers keren alleen niet terug. Het klinkt onsympathiek, maar die kunnen we best missen.''

Ook Marco Louwerens van RTL7 zegt dat het initiatief voor de breuk bij RTL lag. ,,Vorige week heb ik de leiding van het blad VI laten weten dat wij na de zomer een eigen koers zullen gaan varen, los van het blad. Dit omdat wij andere plannen hebben met onze voetbalmerken. Ik kan dan ook alleen zeggen dat ik de column in VI ter kennisgeving aanneem,'' stelt de zenderbaas. De uitspraak van Derksen dat met de lancering van een nieuw voetbalplatform de titel Voetbal Insite terugkeert, wil hij niet bevestigen.  

,,Johan Derksen heeft altijd en over iedereen een uitgesproken mening. Ook over RTL heeft hij wel eens pittige opmerkingen gemaakt; dit is voor ons nooit een probleem geweest. Johans karakter, zowel in het tv-programma als in zijn columns, is juist zijn grote kracht en maken hem zo uniek.''

,,We hebben altijd uitstekend samengewerkt met de bladenmakers, maar de inhoudelijke kruisbestuiving was de laatste jaren wel minder geworden en ook het vertrek van Johan bij het blad, maakte de banden minder intensief. Dat, gekoppeld aan onze plannen, maakte dat het voor ons logisch is om na de zomer zelfstandig verder te gaan. Kennelijk heeft ook het blad de behoefte om op eigen kracht door te gaan.''  

Presentator Wilfred Genee wilde eerder vandaag alleen kwijt dat hij het besluit van het blad VI 'opmerkelijk' vindt, omdat de kogel nog niet door de kerk zou zijn.

VI is niet langer de bron van al het aan tafel besproken voetbalnieuws. Het blad valt onder Weekbladpers, dat het contract met RTL heeft. De directie van de uitgeverij kan in potentie de titel van het tv-programma handhaven.

Volledig scherm
Tijdens VI Oranje lag Johan Derksen overhoop met René van der Gijp (r). Middenin presentator Wilfred Genee. © ANP Kippa
Quote

Wij willen ons hier niet langer mee associëren.

Tom van Hulsen

Column
In zijn column schrijft Van Hulsen, die eind 2013 samen met Thijs van Veghel de positie van de vertrokken Derksen overnam, dat de redactie in de begindagen nog trots was op de televisie spin-off. ,,De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er inmiddels het nodige is veranderd. Vooral als het gaat om de toon van het programma. RTL7 trekt nog steeds honderdduizenden kijkers en de tv-bazen zien logischerwijs dan ook geen reden iets aan de formule te veranderen. Als VI-redactie hebben wij echter steeds vaker de behoefte ons te distantiëren van uitlatingen die in het programma worden gedaan."

Van Hulsen vervolgt: ,,Niet alleen als er ongepaste kritiek wordt geleverd op ons eigen weekblad, maar ook als het gaat om opmerkingen aan het adres van onder anderen voetballers, trainers, scheidsrechters en bestuurders. Jarenlang konden die als satirisch worden bestempeld, maar dat is lang niet in alle gevallen nog vol te houden."

,,De conclusie is dat de koers die wij als weekblad en website willen varen inmiddels ver afligt van die van het tv-programma, waarop wij als redactie bovendien geen enkele invloed hebben. Het tv-programma blijft zonder twijfel een kijkcijferhit en het staat RTL vrij om de formule te handhaven, maar omdat wij ons hier niet langer mee willen associëren hebben we afgesproken als VI-redactie voortaan geen redactionele bijdragen meer te leveren."

De definitieve breuk komt niet uit de lucht vallen. Er wordt al maandenlang met modder gegooid. Tijdens een interview afgelopen november in De Balie in Amsterdam waar Derksen werd ondervraagd door Arnon Grunberg, reageerde 'de snor' op de vraag of hij weer zijn wekelijkse column in VI zou willen oppakken. ,,Ik wil er niet bij betrokken zijn als de titel naar de klote gaat," klonk het toen. En enkele weken later in een uitzending van het voetbalprogramma bij RTL: ,,Ik wil niets meer met die mensen te maken hebben. Ze bakken er helemaal niets van. Ze hebben last van misplaatste arrogantie en hebben totaal geen visie. Het blad glijdt af."

Afgelopen zomer al trok de redactie van het weekblad aan de bel. De verslaggevers vonden de tv-uitzendingen te plat worden en vroegen zich af of het nog wel een ideale combinatie is met het tijdschrift dat autoriteit wil uitstralen. Een gesprek met RTL haalde toen voorlopig de kou uit de lucht. Het programma zou weer meer over voetbal gaan. Diezelfde zomer (toen het vanwege het WK even VI Oranje heette) was het ook weer eens raak tussen de drie heren onderling. Derksen en Van der Gijp konden elkaar even niet luchten of zien.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Live Voetbal

home logo AjaxAJA
21:00
FC Bayern MünchenFCB
away logo
home logo BenficaBEN
21:00
AEKAEK
away logo

poll

PSG zou de juiste keuze zijn voor Frenkie de Jong

PSG zou de juiste keuze zijn voor Frenkie de Jong

  • Ja (14%)
  • Nee, hij kan beter voor een andere club kiezen (52%)
  • Nee, hij kan beter nog een seizoen bij Ajax blijven (33%)
22679 stemmen