Volledig scherm
© AD

Voetballers zijn mietjes en dat moet vooral zo blijven

Volledig scherm
Sjoerd Mossou. © AD
Quote

Ze zijn ook zo ongeloof­lijk aardig, die wielren­ners. Laurens ten Dam bijvoor­beeld heeft de wonderlij­ke gewoonte om eerst als een gehavend stuk kadaver over de finish te rijden, hevig bloedend uiteraard - om vervolgens heel sympathiek de Nederland­se pers te woord te staan, in keurige geduldige volzinnen.

Sjoerd Mossou

Altijd als Laurens ten Dam van zijn fiets flikkert, stuiterend over de kasseien, om vervolgens met tachtig kilometer per uur in een leegstaande Franse sloot te donderen, nou, dan weet je het wel. Let goed op: er gaan nu twee dingen gebeuren.

Eerst stapt Laurens bloedend weer op zijn fiets, met twee gebroken jukbeenderen en drie ellebogen uit de kom, woest doorfietsend door de wind en de slagregens, met alle losgerukte ledematen over zijn schouder geslagen.

Kort daarna zegt er iemand dat voetballers maar mietjes zijn.

Dat kan uw buurman zijn, of de televisiecommentator, of misschien zit u toevallig wel net op Twitter te kijken. Het cliché van de voetballende mietjes is nooit ver weg in juli, wanneer het peloton onverschrokken door Frankrijk raast.

In de zomertijd sla ik er altijd speciaal de brievenpagina's van het AD voor open. Elke dag is er wel een meneer De Vries uit Spijkenisse te vinden die in de krant wil bevestigen wat we allemaal vinden.

Dat voetballers mietjes zijn. En wielrenners niet.

Ze zijn ook zo ongelooflijk aardig, die wielrenners. Laurens ten Dam bijvoorbeeld heeft de wonderlijke gewoonte om eerst als een gehavend stuk kadaver over de finish te rijden, hevig bloedend uiteraard - om vervolgens heel sympathiek de Nederlandse pers te woord te staan, in keurige geduldige volzinnen.

Zometeen gaat hij eerst naar zijn vrouw en kinderen bellen, om te vertellen dat hij nog leeft. Daarna eet hij een paar bananen in het zeer bescheiden wielerhotel (twee sterren), en morgen stapt hij weer heldhaftig op zijn fiets, desnoods met een nekbrace, en met twee poten in het gips.

'Nou dag allemaal. Fijne avond nog!'

Het is erg belangrijk daar in deze wielerweken géén kanttekeningen bij te plaatsen. Dat het nogal logisch is dat wielrenners altijd dóór willen fietsen, omdat het nu eenmaal de essentie van de sport is om de finish te halen: houd dat soort nuances liever voor uzelf.

Dat wielrenners wellicht zo open en benaderbaar zijn omdat ze niet de godganse dag in een glazen kooi hoeven te leven, zoals pak hem beet Cristiano Ronaldo of Rafael van der Vaart: zegt u dat maar even niet.

Dat de meeste Nederlandse profvoetballers beduidend minder verdienen dan Lars Boom of Robert Gesink: dat mag dan misschien zo zijn, het is niet de bedoeling om daar nu over te beginnen, zo halverwege juli, met Gilbert Bécaud op de radio.

Oh ja, en dat topvoetballers het hele jaar door op topniveau moeten presteren, en wielrenners maar een handvol weken? Ach. Welja. Ssst.

Laatst las ik een mooi, treffend zinnetje. ,,Als een voetballer valt, dan schreeuwt hij om zijn moeder, als een wielrenner valt, schreeuwt hij om zijn fiets.''

Zonder daar cynisch over te doen: zo is het natuurlijk. En zelfs als het niet zo is, dan hebben wij voetballers het daar, van hoog tot laag, zelf naar gemaakt. Hadden onze grillige linksbuitens maar niet zo kermend ter aarde moeten storten steeds, bij elk lullig tikje.

Hadden we maar niet zo moeten zeuren tegen de scheidsrechters. Hadden we maar niet moeten toestaan dat onze voetballertjes op vederlichte gekleurde muiltjes gingen spelen, en met rare kapsels, of met geëpileerde wenkbrauwen.

Verzetten is zinloos geworden. In weken zoals deze is het beter om het allemaal deemoedig over je heen te laten komen, al is het maar omdat het mietjesdogma onderdeel is geworden van onze zomerfolklore. Overmorgen kan alles anders zijn, en volgend jaar is er weer een EK, maar tot die tijd zijn wielrenners helden, en voetballers mietjes.

Zo. Ga ik nu even mijn benen scheren.

Live Voetbal

home logo NapoliNAP
EINDE
1-1
BarcelonaBAR
away logo
home logo ChelseaCHE
EINDE
0-3
FC Bayern MünchenFCB
away logo