Volledig scherm

Voetbalwereld in de ban van briljante 'Ibrahimagique'

Op de dag dat Nederland en Duitsland een karikatuur op voetbal brachten, liet een Zweedse ster de magie van de bal weer eens in al zijn kracht én pracht spreken. De naam van Zlatan Ibrahimovic ligt vandaag op ieders lippen na een doelpunt uit duizenden. De spits scoorde tegen Engeland vier keer, maar één daarvan - een even magistrale als wonderlijke omhaal - kan met gouden letters worden bijgeschreven in de vuistdikke annalen van de voetbalsport.

Volledig scherm
© reuters

Ibracadabra. Ibrahimagique. Doelpunt van de goden! Alle krantenkoppen gingen vandaag maar over een voetballer, zo berichtte AP: Zlatan Ibrahimovic. Zweeds wonderkind. Bewierrookt om zijn genialiteit óp de velden, verafschuwd om zijn daden erbuiten. Met een schitterende omhaal tegen Engeland sloot de voetbalwereld hem weer volledig in de armen. Vergeten zijn, in elk geval voor een dag, zijn bizarre grollen en grappen.

Om tal van sites en in tientallen kranten werd de vraag 'Was dit het mooiste doelpunt van het jaar, deze eeuw of aller tijden?' nieuw leven in geblazen. De FIFA was net een etmaal te vroeg met zijn toplijst van mooiste doelpunten van 2012 en weigerde het doelpunt alsnog op te nemen in de lijst. Dat bevreemdde, de grillen van de FIFA kennende, tegelijkertijd ook weer niet.

Dus moeten liefhebbers tandenknarsend kiezen tussen goals van Messi, Neymar en nog een paar anderen. Kiezen voor de beauty van Zlatan kan, zo bevestigde de FIFA vandaag, alsnog in 2013. Gek om dan nu al te weten wat het doelpunt van het jaar 2013 gaat worden...

Volledig scherm
© reuters

Voor de Daily Telegraph was het vandaag niettemin zo klaar als een klontje: 'Doelpunt van de Eeuw', kopte de Britse krant. 'Heb je dit gezien',  kopte de Zweedse krant Dagens Nyheter vol ongeloof. En social media ontploften. Op YouTube waren filmpjes van de goal - er circuleerden er tientallen - in no-time meer dan een miljoen keer aangeklikt.

Maar de mooiste aller tijden? Waarschijnlijk niet, maar een plekje in de top-10? Tussen Diego Maradona's wondergoal uit 1986, de fenomenale volley van Marco van Basten in 1988 of de geniale goal van Carlos Alberto in de finale van het WK van 1970 misstaat het acrobatische hoogstandje van Zlatan geenszins. De weinige critacasters die er vandaag rondliepen, zeiden meteen dat voornoemd trio op het hoogste podium scoorde. Ibrahimovic scoorde in een oefenwedstrijd. Ach, het is misschien tweetiende aftrek en doet niets af aan de klasse van Zlatan.

In Zweden buigen ze zich voorlopig niet om die vragen. Daar verkeert het land in hallelujastemming, Op social media gingen stemmen op om de Friends Arena in Solna, dat gisteravond werd ingewijd door Zweden en Engeland, na álle Zweedse goals van Ibrahimovic maar meteen om te dopen in de Zlatan Arena. Wordt ongetwijfeld vervolgd. Voorlopig genieten we nog zeker enige dagen van een briljant doelpunt.

Live Voetbal

home logo AZAZ
18:30
FC UtrechtUTR
away logo
home logo PEC ZwolleZWO
19:45
FeyenoordFEY
away logo
home logo ADO Den HaagADO
19:45
VVV-VenloVVV
away logo
home logo FC GroningenGRO
20:45
Heracles AlmeloHER
away logo