Volledig scherm
© AFP

Vol vertrouwen naar Los Angeles

HonkballersHet Koninkrijksteam, de nationale honkbalploeg, maakt zich op voor de halve finale van de World Baseball Classic. Oranje verheugt zich op het spelen in het iconische Dodger Stadium, komende nacht (aanvang 02.00 uur) tegen Puerto Rico.

Volledig scherm
© Getty Images

Zonder schrik over de afloop van een oefenwedstrijd stapte het Nederlands honkbalteam gisteravond maar weer eens in een vliegtuig. Deze keer in het snikhete Phoenix voor een vlucht van ruim een uurtje naar Los Angeles, waar komende nacht de halvefinalewedstrijd in de WBC tegen Puerto Rico wordt gespeeld.

Major League-team Arizona Diamondbacks had de ploeg net met 12-5 verslagen, maar de belangrijkste pitchers bleven aan de kant en de basisformatie was flink door elkaar geschud, zoals dat bij oefenen hoorde.

Opmerkelijkste feit was dat Kalian Sams zich opnieuw bij de elitegroep slagmensen meldde, klaar voor het grote werk op de finaledagen van de World Baseball Classic. Sams sloeg een homerun, een tweehonkslag en een honkslag en was zodoende verantwoordelijk voor vier binnengeslagen punten.

Quote

Heb je gezien hoe ons veldspel is? Eén fout in zes wedstrijden.

Hensley Meulens

Al in de wedstrijd tegen Cuba in de tweede ronde van de WBC in Tokyo had hij zich onderscheiden, al is hij een van de weinige spelers met onzekerheid over het komende seizoen. Het laatste jaar was hij in Canada, niet het rijk van de flink verdienende spelers.

Sams is ook een van de weinige spelers die in september in Hoofddorp deel uitmaakten van het  team dat Europees kampioen werd. Hij werd op de ochtend van de finale vader, spoedde zich naar de eindstrijd en deed de slotfase nog mee.

Volledig scherm
© Getty Images

Op de reis over de wereld die het Koninkrijksteam maakt, verkeren zijn vrouw en de kleine in zijn gezelschap. Sams maakte in het begin van het toernooi geen deel uit van de basisopstelling, maar toen Randolph Oduber een lichte terugval kreeg, kwam zijn kans.

Nu voegt hij zich bij het rijtje eminente slagmensen. Manager Hensley Meulens noemt de slagkracht van Wladimir Balentien en Jurickson Profar onvoorstelbaar, maar plaatst hen niet in een uitzonderingspositie. ,,Vergeet ook onze verdediging niet. Heb je gezien hoe ons veldspel is? Eén fout in zes wedstrijden."

Grote klasse
Meulens heeft groot vertrouwen in de halvefinalewedstrijd tegen Puerto Rico, al is dat team ongeslagen in de WBC. Ook bij dit team is het slaan van grote klasse. De Verenigde Staten ondergingen de kracht toen in de eerste inning zeven Major League-krachten met een honkslag doorkwamen. Het leverde een 4-0 voorsprong op, die niet meer werd weggegeven.

Volledig scherm
© EPA

Puerto Rico verloor vier jaar terug in de finale van de Dominicaanse Republiek, dat Nederland in de halve finale had verslagen. Wanneer de aanval sterk is en het veldspel uitstekend, dan zijn er goede vooruitzichten in de halve finale, maar de heuvelartiest, de werper, is cruciaal voor de ontwikkelingen. Brabander Rick van den Hurk is de startende werper.

,,Zo'n beslissing over wie er begint is natuurlijk belangrijk. Voor mij is het sowieso geweldig dat ik er met dit sterke team bij ben. Na Zuid-Korea, waar ik heb gespeeld, en Japan, waar ik nu speel, ook nog eens in het Dodgers-stadion. Geweldig. Wij, alle pitchers, weten dat het niet om ons gaat, het gaat om 27 'nullen'. Negen innings keer drie. Zonder veel schade. En meer punten bij elkaar slaan. Dat is de klus voor de slagploeg."

Volledig scherm
© Getty Images

Kenley Jansen, de werper van de Los Angeles Dodgers, kan daarbij enigszins helpen. Hij verliet gisteren het spring training-kamp van zijn organisatie, ook in Phoenix, en voegde zich bij de groep  die naar LA vloog. Jansen, die eerder een WBC meemaakte als catcher, is niet de man van veel werk, wel van de perfectie, de slotfiguur, de closer voor de negende inning. Aan de anderen om de weg daarheen te banen.

Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© AP