Volledig scherm

Wereldkampioen Jaspers: Dit is mooiste titel die er is

Met een sprintje langs de biljarttafel en een kus op zijn keu vierde Dick Jaspers zijn derde wereldtitel in het driebanden. De Brabander versloeg in de Peruaanse hoofdstad Lima in de finale de Italiaan Marco Zanetti met 3-2.

 De mensen zijn zo enthousiast in Zuid-Amerika. Ik heb hier vaker gespeeld. Het is echt genieten. Het is heel mooi voor mij om hier te winnen.  
Dick Jaspers

Jaspers werd eerder wereldkampioen in 2000 en 2004. 'Dit is de mooiste titel die je kunt winnen. Dit is fantastisch', glunderde hij na afloop. De 45-jarige Brabander won afgelopen maand ook al de Europese titel en is tevens regerend Nederlands kampioen.

De eindstrijd in Lima was een zware wedstrijd voor Jaspers. Hij keek voortdurend tegen een achterstand aan. Bovendien zorgde Zanetti voor onrust door in het begin van de partij te klagen over de achtergrondmuziek.

Jaspers leek zich hierdoor van de wijs te laten brengen, want Zanetti won de eerste set met 15-8. De Brabander kwam daarna direct weer op gelijke hoogte (15-6). In het derde bedrijf toonde de Italiaan zich duidelijk de sterkste (15-3) en was hij nog één set van het goud verwijderd.

Jaspers weerde zich echter kranig en won de vierde set met 15-2. In de beslissende set nam Zanetti een 7-0-voorsprong, maar vocht de Nederlander zich terug naar een 8-8-tussenstand. In de bloedstollende slotfase toonde Jaspers zijn kwaliteiten en won hij het beslissende bedrijf uiteindelijk met 15-8.

'Zanetti heeft de wedstrijd misschien wel een beetje uit handen gegeven. Hij heeft de finale denk ik meer verloren, dan dat ik hem heb gewonnen. Maar in de vijfde set ging ik wel goed spelen toen ik met 7-0 achterstond. Mentaal was het wel heel zwaar, zeker omdat het toch om de wereldtitel ging.'

Jaspers had tijdens het toernooi wat tijd nodig om echt goed op gang te komen. 'Ik ben echt gegroeid in het toernooi. Ik speelde goed op de belangrijke momenten. Daarmee heb ik denk ik het verschil gemaakt.'

De Nederlander plaatste zich zaterdag overtuigend voor de finale. Hij versloeg de Spaanse titelverdediger Daniel Sanchez met 15-4 15-6 15-0 en haalde daarbij met 4,500 caramboles per beurt een bijzonder hoog gemiddelde.

Jaspers had genoten van de sfeer in Peru. 'De mensen zijn zo enthousiast in Zuid-Amerika. Ik heb hier vaker gespeeld. Het is echt genieten. Het is heel mooi voor mij om hier te winnen.'