Volledig scherm
Frank van Creij bij de dartskast die automatisch de puntentelling bijhoudt. © Pim Ras

Wereldwijde dartsrevolutie op komst

De dartswereld gaat op z’n kop de komende jaren. Er komt een nieuwe bond, die toernooien gaat organiseren met vele miljoenen aan geldprijzen.

Volledig scherm
Het dartsbord dat zelf de stand bijhoudt. © Pim Ras

En dat geld komt niet van sponsors, maar dat gaat de bond zelf binnenhalen. Hoe? Via dartskasten die automatisch de puntentelling bijhouden, met drie cameraatjes! Een technisch hoogstandje met verstrekkende gevolgen.

,,Iedereen met commercieel inzicht binnen de dartswereld was al jaren op zoek naar dit systeem, maar wij hebben het nu weten te ontwikkelen'', zegt Rosmalenaar Frank van Creij, die samen met een Taiwanees bedrijf achter het nieuwe concept zit en er wereldwijd octrooi op heeft. Hij vertelt zijn verhaal op de horeca-vakbeurs Horecava in de Amsterdamse RAI, waar de eerste kasten te bewonderen zijn deze week.

Volledig scherm
Het zelf tellende dartsbond © MvdP

Samengevat: gebruikers hoeven niet meer te tellen, maar moeten wel wat gaan betalen (40 cent per potje) om te darten in de horeca. De horeca-ondernemers (die huur betalen voor de kasten) en uiteraard Van Creij en co gaan geld verdienen aan de darters. En voor elke dartskast die wordt geplaatst, komt per maand 25 euro in een prijzenpot terecht die wordt uitgekeerd bij toernooien.

Honderdduizend kasten wereldwijd? Da’s dan 2,5 mijoen euro aan prijzengeld. Elke maand! Een nieuw op te richten dartbond gaat dat allemaal in banen leiden.

Vermoedelijk kunnen de eerste dartskasten komende zomer in gebruik genomen in Nederland, Duitsland en Engeland. De rest van de wereld volgt direct daarna. Ook in Scandinavië, Oost-Europa,Zuid-Europa en Azië is de belangstelling voor het product volgens Van Creij al overweldigend.