Volledig scherm
Radamel Falcao. © getty

Wie bij Oranje gaat El Tigre temmen?

Het vriendschappelijke duel tussen het Nederlands elftal en Colombia is dinsdag onder meer interessant omdat Radamel Falcao bij de Zuid-Amerikanen voetbalt. 'Hij is een van de beste spitsen in de wereld', vindt Louis van Gaal.

Volledig scherm
© getty
Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© getty
Volledig scherm
© getty
Volledig scherm
© ap
Volledig scherm
© ap
Volledig scherm
© getty

De bondscoach van het Oranje moet na de desastreus verlopen tweede helft van zaterdag tegen Japan (2-2) beslissen hoe hij 'El Tigre' gaat temmen. Dat wordt geen makkelijk opgave als je Falcao donderdag tegen België ook weer aan het werk hebt gezien. Met een treffer droeg hij bij aan de uitzege van de naar de vierde plaats van de wereldranglijst opgeklommen Colombia (0-2).

Falcao dankt zijn naam aan Paulo Roberto Falcao, een voormalig Braziliaanse topvoetballer. Vader Radamel Garcia was niet alleen gek van voetbal. Hij vertegenwoordigde Colombia als verdediger ook op de Olympische Spelen van 1980 in Moskou. Al op 13-jarige leeftijd debuteerde zijn zoon in het eerste elftal van Lanceros Boyaca, toen uitkomend in de tweede profklasse van Colombia.

Twee jaar later voetbalde Falcao al voor River Plate, waar hij de bijnaam El Tigre kreeg. Gonzalo Luduena, ploeggenoot in het hoogste jeugdteam van de Argentijnse topclub, noemde de spits uit Colombia zo omdat Esso de man van de wedstrijd als 'tijger' uitriep. 'Falcao speelde altijd als een tijger', vertelde Ludena onlangs nog. 'Vandaar dat ik hem zo noemde en het grappige is dat iedereen die naam overnam.'

Falcao voetbalde 5 jaar bij River Plate, voordat hij via FC Porto bij Atletico Madrid belandde. De Spaanse club verkocht hem afgelopen zomer voor 60 miljoen euro aan AS Monaco, waar hij naar verluidt jaarlijks ruim 10 miljoen euro netto verdient. Falcao is geen Lionel Messi of Cristiano Ronaldo, die ook buiten het strafschopgebied schitteren. In de buurt van de doelman van de tegenstander is er op dit moment misschien wel geen betere spits, zelfs Zlatan Ibrahimovic niet.

Falcao gelooft in zichzelf en in God. Al op jonge leeftijd sloot hij zich aan bij verschillende religieuze jongerengroepen in zijn land. Journalist leek hem ook een mooi beroep. Als jeugdspeler van River Plate schreef hij zich zelfs in voor een school van journalistiek in Buenos Aires. Als je zo veel doelpunten maakt als Falcao ontkom je er echter bijna niet aan om spits te worden.

Falcao is op dit moment 27 jaar oud, zo benadrukte zijn vader afgelopen zomer nog. Hij deed dat nadat er in Colombia documenten waren gevonden waaruit bleek dat de aanvaller niet in 1986 maar 1984 was geboren. 'Maar dat was een administratieve fout', zei papa Falcao.

Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© getty