Volledig scherm
© Pro Shots

Wouter Bos topbestuurder én Feyenoord-fan met aanzien

Volledig scherm
© AD
Quote

De voorzit­ters Kieboom en Van den Herik waren autoritai­re leiders. Wouter Bos is democrati­scher, gelukkig, want 2016 vergt een andere manier van leiding geven.

Henry Schut keek me na de 3-1 van PEC vragend aan. Wat nu? Hoe nu verder met Feyenoord? Tijdens een plaatje zei ik: 'Ik heb geen idee, collega.' Voetbaljournalisten zijn niet visionair, ik zeker niet.

Zeven wedstrijden op rij verliezen in de competitie is verschrikkelijk, maar ik zou Van Bronckhorst niet ontslaan, Van Geel ook niet en Gudde ook niet. Er is immers geen noodscenario.

Op 3 juni 1987 speelde Feyenoord thuis tegen VVV. Feyenoord eindigde derde op 17 punten van kampioen PSV. Hiele, Wijnstekers en Been deden mee. Het was de laatste wedstrijd van Simon Tahamata. Hij zou een leuk afscheid krijgen, maar Simon kreeg een rode kaart. Huilend verliet hij het veld.

Er waren 4.959 toeschouwers, ik was er - op de perstribune - een van. 4.959 toeschouwers! Nog geen 5000. Ik bedoel maar: zondag tegen Roda JC is de Kuip gewoon weer uitverkocht. Feyenoord is booming. Feyenoord kan nog gewoon derde worden, de KNVB-beker winnen, Europa in.

Tegen collega Schut liet ik later tijdens Langs de Lijn de naam Wouter Bos vallen. Feyenoord heeft een leider nodig en niveau. De voorzitters Kieboom en Van den Herik waren autoritaire leiders. Wouter Bos is democratischer, gelukkig, want 2016 vergt een andere manier van leiding geven. Wouter Bos is een topbestuurder. Een supporter met aanzien. Hij heeft een imposant netwerk.

Ik kreeg prompt een app van een vriend, een Feyenoord-supporter is. 'Wouter Bos kan het niet alleen. Natuurlijk moet Feyenoord gereorganiseerd worden. Maar goed wordt het nooit, want Feyenoord is een kleine club, een provincieclub, een familieclub, een incestueuze club. Wie werkt om te beginnen de machtige Kerkum weg?'

Ik ken de riedel van mijn vriend: Feyenoord bezwijkt elk jaar onder een absurd verwachtingspatroon. Iedereen staat onder druk, iedereen is overspannen, iedereen is bang voor zijn eigen hachie. Feyenoord zuiveren is onmogelijk. Mijn vriend zegt: 'Feyenoord blijft eeuwig bestaan, maar het wordt nooit meer wat.'