Volledig scherm
Uit deze Oranje-selectie in 1996 destilleerde Guus Hiddink op 29 mei 1996 in een oefenwedstrijd tegen China het laatste Nederlands elftal zonder 'Van'. Edwin 'VAN' der Sar werd toen vervangen door Ed de Goey. © anp

Zelden vertoond: Oranje zonder 'van' in de naam

Door de schorsing van Robin van Persie speelt Nederland maandag tegen Chili voor het eerst in 221 interlands zonder een speler wiens achternaam begint met 'Van'.

De laatste keer gebeurde dat op 29 mei 1996 in een oefenwedstrijd tegen China. Bij Oranje stonden toen De Goey, Reiziger, Blind, Seedorf, Numan, Winter, Bergkamp, Richard Witschge, Taument, Mulder en Hoekstra in de basis, terwijl De Kock, Ronald de Boer, Davids, Cruijff en Cocu invielen.

Sindsdien stond bij het Nederlands elftal ruim 18 jaar minimaal één 'Van' op het veld. Met Louis 'van' Gaal als coach komt aan die reeks nu een einde. De laatste keer dat Oranje op een WK zonder 'Van' speelde, was in 1994 in de groepswedstrijd tegen België (0-1). Opvallend genoeg stond er bij de Rode Duivels die dag wel eentje opgesteld: Franky van der Elst.

Live Voetbal

home logo ADO Den HaagADO
18:30
Heracles AlmeloHER
away logo
home logo PEC ZwolleZWO
19:45
VitesseVIT
away logo
home logo VVV-VenloVVV
19:45
Fortuna SittardFOR
away logo