Volledig scherm
PREMIUM
© getty

Zijn roze olifant tettert niet meer

Jeffrey HooglandHij was BMX'er, een van de besten van Nederland. Hij droomde van de olympische medailles - totdat de angst in zijn bol sloeg. Nu staat Jeffrey Hoogland (23) tóch op de Spelen: niet als BMX'er, maar als baansprinter.

Quote

Ik heb hem weleens zo hard zien vallen dat zijn fiets in tweeën brak. Ik dacht: die is dood

Moeder Hoogland
Volledig scherm
© Pro Shots

Het zanderige baantje ligt om de hoek van zijn ouderlijk huis. Het ziet er nog bijna net zo uit als vroeger. Jeffrey Hoogland kan het parcours rijden met zijn ogen dicht. De startheuvel af, springend de bergjes over, aanzetten na de bochten en op één wiel naar de finish sprinten. Drie jaar oud was hij toen hij hier voor het eerst fietste. ,,Ik had nog zijwieltjes op mijn fiets. Maar mijn broers duwden me gewoon van de startheuvel. Dat ging mis ja. Nog een keer, en nog een keer. Maar ik wilde steeds opnieuw."

De jeugd van Hoogland is makkelijk te omschrijven: BMX'en, BMX'en en nog meer BMX'en. Op school denkt hij aan BMX'en, zodra hij thuis komt pakt hij zijn BMX-fietsje en scheurt hij urenlang over het baantje met zijn broers, 's avonds aan tafel gaat het over BMX'en. En na het eten zoekt hij met zijn vader vaak nog naar nieuwe uitdagingen op andere BMX-baantjes in de omgeving. Zijn broers zijn goed, maar Jeffrey is nog beter. Hij wordt zo vaak Nederlands kampioen dat hij de tel kwijt raakt.

Hoe ouder en hoe beter de broertjes Hoogland worden, hoe vaker ze naar het buitenland moeten voor grote wedstrijden. Vakanties worden gecombineerd met BMX-EK's en -WK's. Pa en ma Hoogland zijn fanatiek (Jeffrey's moeder, grappend: ,,We zeiden voor een wedstrijd altijd: ,,Als je wint, dan mag je thuiskomen.'') en zijn broers ook - maar Jeffrey is de fanatiekste.

Hij móet en hij zal iedere wedstrijd winnen. Als hij een keer onverhoopt verliest, dan is hij de rest van de dag niet te genieten. Zit hij in een boom, of achter een container te mokken. ,,Ik accepteerde het niet als ik niet won. Dan was ik zó boos, zó gefrustreerd. Ik had er alles voor over om als eerste over de streep te gaan. Het was winnen of crashen. Vallen hoorde erbij." Mama Hoogland: ,,Ik heb hem weleens zo hard zien vallen dat zijn fiets in tweeën brak. Hij werd door de lucht geslingerd als een lappenpop. Ik dacht: die is dood. Het viel uiteindelijk, zoals zo vaak, wel mee. Al hebben we door heel Europa ziekenhuizen van binnen gezien. Maar dat vonden we heel normaal."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

PSG zou de juiste keuze zijn voor Frenkie de Jong

PSG zou de juiste keuze zijn voor Frenkie de Jong

  • Ja (14%)
  • Nee, hij kan beter voor een andere club kiezen (53%)
  • Nee, hij kan beter nog een seizoen bij Ajax blijven (32%)
19573 stemmen