Volledig scherm
Imanuelle Grives © ANP Kippa

Actrice Imanuelle Grives blijft langer in voorlopige hechtenis

updateDe voorlopige hechtenis van actrice Imanuelle Grives (34), die vorige maand werd aangehouden op verdenking van drugshandel op het Belgische festival Tomorrowland, is vandaag door de rechtbank in Antwerpen verlengd. Grives blijft in de cel totdat haar zaak, vermoedelijk over enkele weken, inhoudelijk wordt behandeld.

Een van de overwegingen van de raadkamer in Antwerpen om Imanuelle Grives in hechtenis te houden is dat het festivalseizoen nog gaande is en dat de actrice op een festival is gearresteerd. Haar advocaat gaat met de actrice overleggen of ze al dan niet in hoger beroep gaat tegen het verlengen van de hechtenis. 

De actrice werd vandaag in Antwerpen niet door haar vaste jurist vertegenwoordigd omdat hij op vakantie is. Zijn plaatsvervanger Luc Delbrouck benadrukte vanmorgen dat het excuus dat Imanuelle na haar aanhouding opvoerde – ‘oefenen voor een filmrol’ – niet haar enige beweegreden is geweest om drugs te verkopen op Tomorrowland. Over die andere reden, hield hij zich op de vlakte. Wel stelt hij dat Grives ‘vooral naïef is geweest’. Dat zou mogelijk kunnen betekenen dat de actrice zich mee liet slepen door vrienden of vriendinnen. Grives trok het hele weekend op met twee vriendinnen, die ook verdacht worden van betrokkenheid, maar niet in hechtenis zitten. 

Vriendinnen

Zoals het er nu naar uitziet zal Grives straks terechtstaan, tegelijk met die twee vriendinnen. Die vriendinnen zijn 39 en 41 jaar oud. De oudste van de twee woont in Rotterdam, maar beiden hebben - aldus het Belgische Openbaar Ministerie - de Amerikaanse nationaliteit. Als het aan justitie had gelegen hadden ook zij nog in hechtenis gezeten. Advocaat Issabel de Fré van de 41-jarige vriendin, zegt dat haar cliënt niks met de verkoop van de drugs te maken heeft. Volgens het OM trokken ze echter met z'n drieën op.

Grives werd op 21 juli aangehouden met meer dan 100 xtc- en amfetaminepillen, MDMA, 20 gram cocaïne en bijna 10 gram ketamine. Op haar logeeradres lagen nog meer drugs. Grives wordt verdacht van ‘mededaderschap in de handel van verdovende middelen/psychotrope stoffen’. Naar eigen zeggen verkocht ze drugs als voorbereiding op een nieuwe rol, maar het OM vindt dat verhaal twijfelachtig.

Advocaat Delbrouck zei vanmorgen dat Grives maar één van de twee festivalweekenden naar Tomorrowland zou gaan. ,,Dus die later gevonden drugs op haar logeeradres waren daar (het tweede weekend, red.) niet voor bedoeld’’, aldus de advocaat die benadrukt dat het onderzoek naar de handelswijze van de actrice zo goed als is afgerond. ,,De inhoudelijke behandeling van haar zaak zal niet lang meer op zich laten wachten.’’ Met Grives, die dus al een maand vastzit in België, gaat het volgens hem naar omstandigheden goed.