Bassie en Adriaan nemen afscheid: 'Het is meneer van Toor'

VideoHet vrolijke artiestenduo Bas en Aad van Toor beleeft 2015 met gemengde gevoelens. De culthelden uit één van de bekendste kinderserie ooit nemen afscheid van hun alterego's Bassie en Adriaan, maar doen dit in stijl met een korte comeback. Met de speelfilm Keet & Koen en de speurtocht naar Bassie & Adriaan wordt het stokje overgedragen aan een nieuw stel en gaan Bas en Aad doen wat ze het belangrijkst vinden: van elke dag genieten.

Volledig scherm
Aad van Toor, Job Bovelander (Koen), Janouk Kelderman (Keet) en Bas van Toor. © Guus Schonewille
Volledig scherm
Robin de robot, het slimme maatje van Bassie en Adriaan. © Guus Schonewille

Het is bijna aandoenlijk als de 79-jarige Bas en 72-jarige Aad vandaag arriveren in hun rode wagen met autowimpers en geel-rode caravan in vogelpark Avifauna te Alphen aan den Rijn. Het zijn de voertuigen die de afleveringen van Bassie en Adriaan herkenbaar maakten, net zoals hun maatje robot Robin. Het slimme speeltje is voor de presentatie van Keet & Koen en de speurtocht naar Bassie & Adriaan weer opgepoetst, want de laatste aflevering verscheen in 1996 op de buis.

Een passend afscheid van de acrobaat en de clown viel in het water, toen Aad keelkanker kreeg. Het litteken net boven zijn adamsappel is de stille getuige van een zware operatie. Noodgedwongen zit de tong van Aad meer vast dan normaal, waardoor hij optredens niet meer aandurft. ,,Ik dacht dat ik nooit meer zou kunnen praten. Maar het gaat goed me en ik geniet van elke dag!'', lacht de zeventiger.

Het is voor Aad en zijn zeven jaar oudere broer een opluchting op een goede manier afscheid te kunnen nemen van het Nederlands publiek. Met name Bas heeft zijn tijd als clown wel gehad. ,,Ik word dit jaar 80 en dan ga ik niet meer op een crossmotor zitten of op een paard de berg afrollen'', zegt hij. ,,Ik heb al mijn spullen verkocht aan mijn zoon. 1.500 stoelen, drie vrachtwagens vol.'' Hij schnabbelt nu bij. ,,Ik heb een leuk radioprogrammaatje van een halfuur en ik sta zelfs op begrafenissen en bruiloften. Het is kleinschalig, want ik doe het één, hooguit twee keer per week. Ik doe alleen nog dingen die ik leuk vind.''

'Het is meneer van Toor'
Bas vindt het belangrijk dat hij door de jeugd wordt aangesproken als 'meneer van Toor' en maakt zich hard voor een beleefde maatschappij. ,,Vroeger waren de mensen netter'', is zijn credo. Hij volgt de politiek in zijn woonplaats Vlaardingen op de voet en zorgt dat thuis alles geregeld is voor hem en zijn vrouw. In augustus brak er brand uit in hun witte hoekwoning, de schade bedroeg meer dan een ton. ,,Het is allemaal gerepareerd en nu verbouwen we het kantoor tot seniorenwoning. Ik word wel ouder, maar niet jonger.''

Als hij uit eten gaat in Vlaardingen, dan zorgt hij voor een rustig tafeltje, want hij wil niet worden aangesproken als Bassie. ,,Laatst vroeg een vrouw of ze een kus van Bassie mocht, maar daar heb ik dan geen zin in.''

Stempel op het kinderentertainment
Voor actrice Janouk Kelderman, bekend als de energieke Keet uit Telekids, en Job Bovelander, die Koen speelt, is de druk hoog Bassie en Adriaan een waardig afscheid te geven. ,,Het zijn iconen'', vertelt Job, die opgroeide met de videobanden van Bassie en Adriaan. ,,Ze waren belangrijk voor mijn jeugd, maar zijn dat nu ook nog. Ze hebben zo'n enorme stempel gedrukt op het kinderentertainment. Het is een eer van hun te kunnen leren.'' De speelfilm, waarin Keet en Koen Bassie en Adriaan uit de handen van de Baron en de boeven moeten redden, gaat in september in première. De opnames vinden dit jaar in Nederland en België plaats. Janouk en Job schudden vandaag voor het eerst de hand van het illustere duo.

Speciaal voor het AD kropen Aad en Bas weer even in de huid van acrobaat en clown. ,,Ik vraag me af hoe ik altijd tegen die kop van jou heb moeten kijken, terwijl daar zo'n lekker stuk staat'', grapt Bassie tegen Adriaan, terwijl Keet verlegen toekijkt. De gehele videoboodschap is hierboven te bekijken.

Volledig scherm
© Guus Schonewille
Volledig scherm
Janoek en Job voelen de druk. © Guus Schonewille