Volledig scherm
Oud-topadvocaat Bram Moszkowicz is opnieuw gered van de financiële ondergang © anp

Bram Moszkowicz gered van financiële ondergang

Oud-topadvocaat Bram Moszkowicz is opnieuw gered van de financiële ondergang. De rechter zou zich morgen buigen over zijn persoonlijk faillissement, maar zojuist is er alsnog een regeling getroffen die vier weken lucht geeft, bevestigt de advocaat van de schuldeiser Maarten Blok.

Quote

We kunnen elke twee weken een briefje sturen, maar er komt al een jaar niets binnen.

Advocaat schuldeiser Maarten Blok

Twee maanden geleden voorkwam zanger Gordon met een gift dat huisraad publiekelijk geveild zou worden.

Het geschil zou nu gaan om hooguit een paar duizend euro. Maar zelfs dat leek al een levensgroot financieel probleem voor 's lands bekendste ex-strafpleiter.

Advocaat Maarten Blok zat er namens een cliënt al maanden op te wachten. ,,We kunnen elke twee weken een briefje sturen, maar er komt al sinds een jaar niets binnen. Dan houdt het een keer op,'' zegt Blok, die niet wil zeggen voor wie hij het bedrag terugeist. Berichten dat het zou gaan om de eigenaar van het pand waarin zijn ex-vrouw woonde maar waarvoor Moszkowicz het huurcontract tekende, wil hij niet bevestigen. 

Ultimatum
Tot morgen had Moszkowicz om het bedrag te betalen. Anders dreigde een persoonlijk faillissement en zou de eens gevierde advocaat mogelijk afglijden tot een inkomen op bijstandsniveau. Een curator dreigde zijn bezittingen te gaan verdelen onder mensen die nog geld van hem willen hebben. Zover kwam het niet. Op het allerlaatste moment heeft hij een regeling getroffen die hem vier weken lucht geeft, bevestigt advocaat Blok.  

Het is niet de eerste keer dat de voormalige strafpleiter financieel in zak en as zit. Door een geschil met de belastingdienst over de periode 2002-2006 heeft hij al zijn statige kantoorpand aan de Herengracht in Amsterdam moeten verkopen. Het bracht 2,6 miljoen euro op. Niet genoeg, om de fiscus tevreden te stellen. Er staat nog 3 ton open. Alle inkomsten gaan daar naar toe, waardoor er geen geld meer is om andere schuldeisers te betalen, zei advocaat Herman Loonstein bij eerdere een zitting in december.  

Veiling
Een van die andere schuldeisers was advocaat Gabriël Meijers. Hij stond de topadvocaat bij toen hij zich bij de tuchtrechter moest verantwoorden voor het aannemen van grote sommen contant geld. Meijers kreeg nog 16.000 euro, en dreigde huisraad te veilen, zoals een spiegel, bank, eettafel, stoelen, schilderijen, MacBook Pro en flatscreen-tv geveild. Dankzij gulle gever Gordon werd dit toen ternauwernood voorkomen.