Volledig scherm
© anp

Emile Ratelband ligt van alle kanten onder vuur

vechtscheidingHij is verwikkeld in een vechtscheiding en er dreigt een ondertoezichtstelling van zijn twee jongste kinderen. Maar Emile Ratelband blijft positief: ,,Vader en moeder moeten weer communiceren."

Quote

Moeder weigert in één ruimte te zijn met vader. Ik blijf gestraft worden

Emile Ratelband
Volledig scherm
© Peter Smulders

Zeven jaar is Junior Ratelband als het jochie met blote voeten over gloeiende kolen loopt. ,,Dat wilde hij zelf en van mij mocht hij", zegt vader Emile. ,,Nu voelt hij voor altijd die kracht: als ik iets wil dan kán ik het. En geen blaren, hoor. Kijk, voor normale mensen is dit misschien niet normaal, maar voor bovengetalenteerde wel."

Emile Ratelband vertelt het alsof zijn jongste zoon zijn zwemdiploma A heeft behaald. Wie de laatste ontwikkelingen in zijn privéleven heeft opgemerkt, zet de wandeling over de kolen in een heel ander daglicht.

De Raad voor de Kinderbescherming eist een ondertoezichtstelling voor de twee kinderen van Emile Ratelband en zijn ex-vrouw Moon van Buuren. Royce (10) en Junior (7) zijn volgens Ratelband sr. de dupe van de vechtscheiding van hun ouders.

,,Vader en moeder moeten weer communiceren. Dat gebeurt nu niet. Moeder weigert in één ruimte te zijn met vader. Ik blijf gestraft worden. Ik zie de kinderen eerst drie maanden niet, dan vijf weken niet, dan zes weken niet. Ik mag niet eens meer voorleesvader zijn op hun school. Dat kan worden gezien als een verkapte bezoekregeling", aldus Ratelband, die net terug is uit Amerika. Dus de zaken lopen goed? ,,Ik ben nog steeds de beste publicity speaker ter wereld."

Maar dat succes wordt overschaduwd door incidenten en gebeurtenissen in zijn privéleven. Ratelband trouwde tweemaal, kreeg zeven kinderen uit drie relaties. In april 2015 stierf zijn 'grote liefde' Gitta onverwacht aan een hersenbloeding. ,,Haar stof is vergaan, maar ze is nog steeds bij me."

Vier maanden later bekende hij dolverliefd te zijn op zijn voormalige nanny, de ruim 40 jaar jongere Linda Snel. ,,Mannen zijn jaloers, vrouwen weten niet wat ze ervan moeten denken. Ik krijg veel verwijten. Sommige weduwnaars trouwen nooit meer, maar iedereen moet dat toch zelf weten?"

Volledig scherm
Emile met Moon. © Hollandse Hoogte

Hartverscheurend
In 2013 deed zijn ex Moon aangifte van mishandeling. Op een geluidstape zijn hartverscheurende kreten te horen van de kinderen die Emile vragen 'mama geen pijn te doen'. 

,,Ik ben nooit veroordeeld", zegt hij daarover. Van de negentien minuten tape waren tien seconden te horen. Ik heb haar nooit iets aangedaan. Er zijn geen bewijzen, zoals bij Camiel Eurlings, waar zelfs foto's zijn. Die komt er nog mee weg ook met een mediatour, maar ik ben niet voor niets in cassatie gegaan.''

Ook werd Ratelband verdacht van brandstichting in zijn eigen huis. Hiervan werd hij vrijgesproken. 

Ondertussen blijft hij onverminderd positief. Over werk én de liefde. ,,Ik heb na anderhalf jaar nog steeds de kriebels voor Linda. Ons geheim is haar verstand. Ze begrijpt mij en stelt zich ten dienste van mij. Aan kinderen is ze nog niet toe, maar als ze dat wel is, wil ik haar dat niet ontnemen."

Dan gaat hij voor zijn achtste. ,,Ik word toch 94", stelt hij resoluut.

Ratelband verwijst naar een nieuw voedingssupplement waarover hij een boek schrijft. ,,Een pil waardoor je zeven jaar langer leeft. Mijn boek heet Hoe voorkom ik kanker en andere enge ziektes en daarin stel ik 91 regels op. Planten in huis nemen, maar ook anderen vergeven. Het is bewezen dat je genen kunt veranderen met denken. Bijzonder, ja. Maar het past mij, want natuurlijk blijf ik een rare vogel."