Enkeltje Polen...

ColumnDit weekend verscheen een filmpje op de Facebook-pagina van Politie Almelo. Daarin zetten twee agenten een Poolse jongeman op de trein naar Berlijn, richting zijn vaderland. Hij zou 66 winkeldiefstallen hebben gepleegd en de agenten wisten niet wat ze met hem aan moesten. Hij had een halfjaar in een fabriek gewerkt, zijn baan hield op te bestaan en hij moest iets om in zijn levensonderhoud te voorzien.

Volledig scherm
© Q-Music

Volgens de agenten wilde de jongen zelf graag terug naar Polen, maar kon hij dit niet betalen. Aan het einde van het filmpje rijdt de trein weg. 'Missie geslaagd!' jubelen de agenten.  

Meerdere media hebben het bericht overgenomen, met een knipoog. Want het is best grappig. Toch? Of niet? Onder het filmpje hebben de agenten een tekst gezet die afsluit met: 'Indien deze missie geslaagd is en deze man keert niet als crimineel terug in Nederland, zou deze zet voor herhaling vatbaar kunnen zijn. De politie zoekt alleen nog een aantal sponsoren...'.  

Het wringt. Enorm. Hopelijk is het een hoax. Al zijn de agenten nog zo overtuigd van hun barmhartigheid, hiervoor erkenning zoeken via social media is verkeerd.   

Of de agenten hier nu goed of fout hebben gehandeld, ze hebben hier aan eigenrichting gedaan. Het is niet wenselijk, bovendien onwetmatig, dat agenten zelf de sanctie bepalen. Moet dit filmpje een sociaal experiment zijn, of is het een politiek statement? Wellicht zijn ze protocolmoe? Misschien willen ze de problematiek rondom Poolse arbeiders op de kaart zetten? Aandacht vragen voor de veelheid aan recidivisten? Willen ze aan de hand van de reacties peilen hoezeer de frustratie van Nederlanders jegens Polen is opgelopen? Vinden ze dat de EU faalt? Het IJzeren Gordijn terug moet komen?  

Is dit een doordachte actie geweest, ondersteund door het hele corps? Of moeten we misschien gewoon uitgaan van een tweetal wanhopige agenten die gehoord willen worden en een maatschappelijke aai over hun bol nodig hebben? 

Groet, Eva

  1. Seksschandaal brengt Scientology en Tom Cruise in verlegenheid

    Seksschan­daal brengt Scientolo­gy en Tom Cruise in verlegen­heid

    Een seksschandaal rond de That ‘70s Show-acteur Danny Masterson (43) doet de Church of Scientology wankelen. Tijdens een rechtszaak hebben vier jonge vrouwen de controversiële kerk ervan beschuldigd verkrachtingen, seksuele aanvallen, mensenhandel en intimidatie onder de mat te vegen. Volgens sekteleden dreigt de hele situatie ook te ontploffen in het gezicht van Tom Cruise (57), het beroemdste lid én uithangbord van Scientology.