Gerrit Zalm & Zwarte Piet

ColumnHet kan verkeren. Hadden we vorige week een slachtoffer van een loverboy op bezoek aan wie luisteraars alles mochten vragen, afgelopen keer  was het de beurt aan ex-minister van Financien en huidig bestuursvoorzitter van de ABN Amro: Gerrit Zalm. Niet minder dan bij de vorige gast, maar toch duidelijk aanwezig, de nervositeit.

Volledig scherm
© Q-Music

Met zijn binnenkomst in de studio vervulde de lucht zich met de geur van sigaretten. Ik vind dat niet erg, dat doet me thuisvoelen. Hij begon enthousiast te praten over het marktaandeel van Q-music. Dat is de afgelopen maanden tot recordhoogte gestegen, en hij wist er alles van. Ik moest lachen om mijn eigen verbazing. Het is een cijferman, we hadden het kunnen weten. Ik vroeg hem of hij zenuwachtig was. Hij zei van niet, maar zijn linkermondhoek trok, waaruit ik kon concluderen dat dat niet helemaal waar was.  

Het uur vloog voorbij, waarbij hij twee opmerkelijke uitspraken deed. Hij zei stellig dat we volgend jaar uit de recessie zijn. Opmerkelijk en hoopgevend. Zijn linkermondhoek trok niet. En op de vraag wat hij verdiende, gaf hij eerlijk antwoord. Een ongelooflijk bedrag, Jeroen en ik floten tussen onze tanden. Hij vond het zelf ook wat veel. Maar, hij ontving geen bonussen.  

Vooraf was gezegd dat we het niet over het DSB-debacle mochten hebben. Dat was jammer, maar begrijpelijk. Er was een vraag die veelvuldig binnenkwam via de sms maar die we niet hebben gesteld. We hadden allebei nog liever gevraagd of-ie nog wel eens flippert met Dirk Scheringa, dan die ene vraag te stellen. Deze man, aan de top van een instituut dat meer macht over ons heeft dan we zouden willen. Dat instituut dat onder vuur ligt. Als het om zou vallen, zou dat direct invloed hebben op onze maatschappij, op onze gezinnen. Van deze man wilde men graag weten wat hij van Zwarte Piet vond.

Groet, Eva