Volledig scherm
© RTL4

Gordon maakt geen excuses voor 'nummer 39 met rijst'

RTL-boegbeeld Gordon voelt zich totaal niet geroepen om excuses te maken aan Holland's Got Talent-kandidaat Xiao Wang. Dat zei de presentator in het KRO-programma Oog in Oog.

Volledig scherm
Xiao Wang © RTL4
 
Ik ben blij dat ik in Nederland leef, waar je dit soort dingen gewoon kan zeggen.
Gordon

Gordon zorgde vorige week voor de nodige commotie met een grappig bedoelde opmerking toen Xiao Wang, een jongen van Aziatische afkomst, het podium op kwam lopen. Als de kandidaat zegt dat hij gaat zingen, vraagt Gordon hem lachend: 'Welk nummer ga je zingen? Nummer 39 met rijst?'.

Ku Klux Klan
Een paar dagen na de uitzending veroordeelden Amerikaanse media Gordon vanwege zijn 'grap' en ook Chinese media besteedden aandacht aan de kwestie.  In Oog in Oog vertelt Gordon aan interviewer Sven Kockelmann dat hij verbijsterd was toen hij de berichten las. 'Ik was op vakantie, maar heb het natuurlijk gevolgd. Ik ben helemaal geen racist. Een land als Amerika waar de Ku Klux Klan nog steeds geaccepteerd is, heeft zelf een probleem met racisme. China heeft ook zelf zulke problemen. Dus wie zijn zij om te oordelen', meent Gordon.

'Ik ben blij dat ik in Nederland leef, waar je dit soort dingen gewoon kan zeggen. Het was heel onschuldig. Heel veel Nederlanders maken wel eens een grapje als 'sambal bij'.'

Opgeblazen
Gordon voelt zich dan ook niet geroepen om excuses te maken. 'Wat voor mij telt, is dat Wang zelf geen rotgevoel had of zich gediscrimineerd voelde.' Het liefst besteedt de zanger geen energie meer aan de kwestie. 'Ik ben uitgenodigd door verschillende Amerikaanse talkshows, maar daar heb ik geen zin in. Het is uit zijn verband getrokken. Het is opgeblazen, mede door de media.'