Hello is helemaal Adele

RECENSIEWeinig singles in de geschiedenis van de popmuziek waren met zoveel verwachtingen omgeven als het eerste nummer van het nieuwe album van Adele. Vrijdagochtend verscheen Hello, de voorloper van het album 25. Rond het middaguur stond Hello in nagenoeg elk denkbaar land ter wereld op de eerste plek in de iTunes-lijsten.

Single

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  Hello

Hello is een stemmige ballade over een vergane liefde. Adele betuigt haar spijt voor alles wat ze haar geliefde heeft aangedaan. Bekende thematiek in het oeuvre van de Britse zangeres. Het is niet het enige dat vertrouwd voelt. De opbouw van de song op de piano, het krachtig openbreken als het refrein nadert en natuurlijk die onvergelijkbare stem; Hello is helemaal Adele.

Als iets niet kapot is, hoeft het niet gemaakt te worden, zou het mission statement achter Hello geluid kunnen hebben. De ballade biedt Adele alle ruimte om vocaal te gloriëren. Gelukkig maar, want zelden was de hunkering van de fans naar een stem zo groot. 

De bijbehorende videoclip is opgenomen in een natuurgebied nabij Montreal. De jonge Canadese filmer Xavier Dolan regisseerde hem. We zien Adele ruzie maken met haar ex-vriend en een verlaten huis haar relatie nog eens overdenken. Op videodienst Vevo werd Hello in het eerste uur meer dan vijf miljoen maal bekeken.

Het album 25 verschijnt op 20 november. Andere wereldsterren als Justin Bieber en One Direction zullen hun albums vermoedelijk een week eerder uitbrengen om niet te worden overschaduwd. In eigen land liet Marco Borsato gisteren weten dat hij er niet over piekert de verschijningsdatum van zijn plaat Evenwicht aan te passen. ,,Ik ga altijd uit van mijn eigen kracht,'' zei hij.