Volledig scherm
Van Damme en vrouw Gladys. © EPA

Jean-Claude Van Damme krijgt standbeeld

Acteur en vechtersbaas Jean-Claude Van Damme krijgt een standbeeld in Anderlecht. Het bronzen gevaarte zal 'een eerbetoon van een land aan een van zijn bekendste vertegenwoordigers zijn en een saluut aan een uitzonderlijk bestaan', meldt het tijdschrift Paris Match. De filmheld, ook bekend als 'The Muscles from Brussels', zal het beeld zelf onthullen op zondag 21 oktober.

Het standbeeld op ware grootte meet 1,74 meter en weegt anderhalve ton. Beeldhouwer Guy Ducheyne werkte er bijna een maand aan. Van Damme steekt de loftrompet over het geleverde werk. 'Het resultaat is spectaculair', klinkt het.

'Toen mijn echtgenote mijn dubbelganger zag, was ze sprakeloos, onder de indruk net als ik. Ze had dergelijke perfectie in het ontwerp niet verwacht', vertelt de geboren Brusselaar die later naar de Verenigde Staten emigreerde aan Paris Match.

De voorzitter van de winkeliersvereniging van Westland Shopping, Dirk Buyssens, financierde het beeld. Het beeld krijgt een plaatsje vlakbij het winkelcentrum. De keuze voor Anderlecht is enigzins vreemd. Van Damme is dan wel geboren in Brussel, een band met die Brusselse gemeente heeft hij niet echt. 'Het is een hommage aan de sportgemeente', zegt de acteur uit talrijke actieprenten.