Volledig scherm
© ANP Kippa

Quote moet Wendy van Dijk schadevergoeding betalen

UpdateHet kort geding tussen Quote en Wendy van Dijk (44), vrijdag in de rechtbank in Amsterdam, heeft in het voordeel van de presentatrice uitgepakt. Het zakenblad beweerde dat Van Dijk verslaafd was aan cocaïne. De RTL-presentatrice eiste een schadevergoeding en een rectificatie. De rechter stelde haar in het gelijk, waarmee de vordering is toegewezen. 'Het bericht is onrechtmatig verkregen', aldus de rechtbank.

Quote

Het is onrecht­vaar­dig dat ik mijn zoontje, een 12-jarig jochie dat naar de brugklas gaat, moet vertellen hoe hij op school moet uitleggen dat zijn moeder niet verslaafd is?

Wendy van Dijk

In een emotioneel betoog legde Van Dijk uit waarom ze Quote voor de rechter daagde vanwege het verspreiden van de roddel van cocaïnegebruik. ,,Ik wil opstaan tegen dit soort onrecht,'' zei ze met woede in haar stem. ,,Quote heeft het over de bescherming van anonieme bronnen. Maar wie beschermt de mens, de moeder, de vakvrouw?"

Quote publiceerde in een roddelrubriek in het blad afgelopen week het gerucht dat Van Dijk kampt met een cocaïneverslaving. ,,Door het in die rubriek te plaatsen, geven we aan dat lezers het niet moeten geloven,'' aldus de advocaat van het blad.

Quote beroept zich op zes bronnen, die onder meer beweren dat Van Dijk een pakje coke in haar onderbroek had verstopt. Ze zou hebben gesnoven met vriend en stylist Mari van de Ven.

Rechtvaardigheid
Van Dijk, met naast zich haar broer Mike, reageerde emotioneel. ,,Ik ben bijna mijn hele leven al bekend en ga daar heel goed mee om. Ik kan veel hebben. Maar dit gaat te ver. Ik sta voor rechtvaardigheid. En het is onrechtvaardig dat ik mijn zoontje, een 12-jarig jochie dat naar de brugklas gaat, moet vertellen hoe hij op school moet uitleggen dat zijn moeder niet verslaafd is? Dat ze nooit een afkickkliniek heeft bezocht?"

Volgens Quote-redactiechef Mark Koster zei Van Dijk tussendoor 'iets geks'. ,,Ook al was ik afgekickt dan was die zin over doorgesnoven op huwelijk... Die dag was zuiver.''

Van Dijk legde de opnames van de politieserie Moordvrouw stil om op vrijdagmiddag haar verhaal te doen. ,,Quote gaat over lijken om een blad te verkopen. Dat moet stoppen."

De advocaat van Van Dijk noemde alle geruchten 'apekool' en eiste een uitgebreide rectificatie en een schadevergoeding van 15.000 euro. ,,Reputatieschade voor Wendy van Dijk weegt zwaarder dan het belang'', oordeelt de rechtbank.