Volledig scherm
Robin Martens © ANP

Robin Martens had als kind leukemie

GTST-actrice Robin Martens is een van de gezichten van de campagne Sta op tegen kanker 2014. In RTL Late Night vertelde ze zelf ook met de ziekte te maken te hebben gehad. Op haar vierde werd er leukemie bij haar geconstateerd.

'Ik heb op vierjarige leeftijd leukemie gekregen. We kwamen erachter dat ik bloedarmoede had. De dokter gaf me vervolgens een ijzerpilletje en zei dat het wel goed zou komen. Maar een week later kreeg ik pijn in mijn arm. Ik moest dus weer naar de dokter en toen stuurde hij me meteen door naar het ziekenhuis, waar vervolgens leukemie werd geconstateerd. De volgende dag begonnen ze meteen met de behandeling', vertelt Robin.

De chemotherapie is niet wat haar het meest is bijgebleven. 'Ik kreeg één keer in de maand een ruggenprik en een beenmergpunctie. Dat is toch wel een traumatische ervaring geweest. Ik heb de rest redelijk onbewust meegemaakt, maar dat is me wel bijgebleven.' Wat haar ook bij bleef was dat haar haar begon uit te vallen en haar moeder daar een creatieve oplossing voor bedacht. 'Mijn haar viel uit en toen heeft mijn moeder een vlecht erin gemaakt en ze knipte die af om te bewaren. Ik kreeg vervolgens een rood hoedje op en op school werd dat hoedje weleens afgepakt door twee jongetjes. Dat weet ik nog wel ja. Juffen werden daar trouwens wel heel boos om.'

Uiteindelijk werd Robin pas op haar elfde genezen verklaard, maar daarmee was de ziekte in haar hoofd nog geen verleden tijd. 'Ik bleef zitten met heel veel woede naar de wereld en heel veel haat naar mijn lichaam. Mijn lichaam heeft me bijna in de steek gelaten. Ik was ook heel onzeker geworden, vond niets meer mooi aan mezelf. Vervolgens stopte ik met eten en ging ik juist alcohol drinken terwijl ik er niet tegen kan en overdreven sporten terwijl ik moe uit mijn werk kwam.' Robin vertelt verder dat ze die ellende met de hulp van drie psychologen en een hele hoop boeken inmiddels achter zich heeft gelaten. 'Alles wat ik heb gedaan van mijn pubertijd tot een jaar geleden had heel duidelijk met vroeger te maken. En dat is nu geheeld.'

Het is voor het eerst dat Robin vertelt over haar jeugd en zelfs voor de meeste van haar GTST-collega's is het nieuws. 'Ik ben er nooit open over geweest, dus eigenlijk weten ook niet zoveel mensen wat ik heb gehad.' Sta op tegen kanker is volgens de actrice een mooie manier om iets te doen voor kankerpatiëntjes. 'Ik wil graag hulp bieden door naar kinderafdelingen te gaan. Ik zit in de positie dat kinderen me als voorbeeld zien en onder de kinderen ben ik, nou ja, populair', aldus een ietwat verlegen Robin.