Tante Es gaat solo

Het heeft bijna 16 jaar geduurd, maar Tante Es krijgt in maart alsnog haar eigen zaterdagavondprogramma op NPO 1. Dat belooft weer talloze wonderlijke gesprekken met een keur aan bekende Nederlanders. We mogen dan duidelijk de stoppels van Jörgen Raymann zien, bijna iedereen die tegenover de Surinaamse zit, lucht zijn hart of vliegt uit de bocht.

Ieders favoriete Surinaamse mama daagt BNN-coryfee Filemon Wesselink uit voor een drankspelletje. 'Wat denk je ervan m'n kind...'  Ze drinken allebei een shotje met dik 80 procent alcohol. Filemon krijgt tranen in zijn ogen, Tante Es blijft hem met een stalen gezicht aankijken. Zomaar een van de vele scènes uit het rijke archief van Jörgen Raymanns alter-ego die zelfs haar meest nuchtere gasten aan de losse babbel krijgt.

Flirterige bekendheid
,,Dit wordt het jaar van Tante Es,'' weet presentator, komiek en parttime 'motivational speaker' Jörgen Raymann. Naast een wekelijks tv-programma met als voorlopige werktitel Tante Es Viert Feest (vanaf 7 maart op de buis), brengt de brutale en soms flirterige bekendheid nog een kookboek en een eenmalige glossy uit. Raymann speelt ook nog steeds met de gedachte een heuse musical rond zijn creatie op te tuigen.

Naast verschillende rubrieken en spellen, ontvangt de eeuwig 69-jarige Surinaamse moeke (sinds enkele jaren zonder de snor van Jörgen) ook straks weer wekelijks een bekende Nederlander. Raymann laat weten dat de bijdehante tante ditmaal ook zijn of haar familie opzoekt en uithoort om werkelijk alles uit het interview te kunnen halen.

Vent in vrouwenkleren
Bij La Es lijkt het vanzelf te gaan. ADHD-cabaretier Jochem Myjer vertelde haar verlegen over zijn vogelpassie, CDA-man Sybrand Buma deed een Surinaams dansje ('iedereen, geef die man een warme ovulatie!'), Geert Wilders biecht op wel eens geld te hebben gestolen van zijn moeder ('een Surinaamse moeder had je voor straf zo hard geslagen dat je je haar nooit had hoeven blonderen') en Louis van Gaal zegt dat seks een belangrijk onderdeel is van het verwennen van zijn echtgenote Truus. Voor internationale gasten geldt hetzelfde. Rapper 50 Cent vertelt dat zijn moeder werd vermoord toen hij 8 jaar oud was. Tegenover hem zit een vent in vrouwenkleren.

Tv-kenner Bert van der Veer maakt de vergelijking met Dame Edna, een creatie van de Australische acteur Barry Humphries. ,,Goeie typetjes hebben iets ontwapenends. Blijkbaar ben je in vermomming tot grotere brutaliteit in staat. Het grappige van Tante Es is dat je soms ineens ziet hoe Raymann eruit probeert te klimmen. Door over harige benen te beginnen en die te laten zien. Heel slim doet 'ie dat.''

Beetje beu
Jörgen Raymann suggereerde vorig jaar oktober nog zijn vaste typetje een beetje beu te zijn. Hij concentreerde zich op zijn nieuwe cabaretshow Twee-eiig met goede vriend Brainpower die op 4 februari haar Rotterdamse première beleeft. 'Men vindt haar vaak leuker dan ikzelf,' vertelde hij het AD. ,,Ze blijft toch een van mijn sterkste typetjes,'' zegt Raymann nu. Hij schudt nog enkele hoogtepunten uit zijn mouw. Een gesprek met Annemarie Jorritsma over borsten of Nicolette van Dam die opbiecht seks te hebben gehad in een vliegtuig bijvoorbeeld. ,,De NPO en ik denken met haar weer de vrolijkheid van de zaterdagavond uit te stralen.''

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement