Volledig scherm
© Brunopress

Verre van alledaagse komiek overtuigde ook in serieuze rol

Heel Hollywood en zelfs het Witte Huis hebben geschokt gereageerd op de plotselinge dood van filmster en komiek Robin Williams (63), die vannacht vermoedelijk door zelfmoord om het leven kwam. President Barack Obama noemde hem 'one of a kind', een uniek mens.

Volledig scherm
© Brunopress

Daar is geen woord van gelogen. Robin Williams (Mrs. Doubtfire, The Dead Poets Society, The World According to Garp) was een bijzondere komiek, een multitalent dat door zijn improvisatievermogen in staat was pijlsnel te reageren op zijn omgeving. Ook kon hij serieuze rollen  spelen. Zijn enige Oscar (voor beste bijrol) dankte Williams aan zijn vertolking als leraar in Good Will Hunting (1998).

Helaas kampte Williams ook met een langdurige drank- en drugsverslaving die hem diverse keren in afkickklinieken deed belanden. Ook daarover maakte hij grappen: 'Als je cocaïne gebruikt zegt God eigenlijk dat je te veel geld verdient.'

Ruimtewezen Mork
De in Chicago geboren Williams brak door met zijn rol als het buitenaardse wezen Mork, dat eerst een bijrol vervulde in de serie Happy Days, maar daarna een eigen feuilleton kreeg waarvan 94 afleveringen in de periode 1978-1982 werden gemaakt.

De auditie voor Mork was ook al legendarisch. Toen de producent Gary Marshall hem vroeg op de stoel plaats te nemen ging hij op zijn hoofd zitten. 'Hij was de enige alien die was komen opdagen', aldus Marshall.

Bloemen en een boodschap bij Williams ster op de Walk of Fame in Hollywood.
Volledig scherm
Bloemen en een boodschap bij Williams ster op de Walk of Fame in Hollywood. © epa
Volledig scherm
© Brunopress

Geen alledaagse komiek
Uit de komische hitserie bleek al meteen dat Williams geen alledaagse komiek was. Met zijn razendsnelle respons op zijn tegenspelers en gekke, zelfverzonnen geluiden was Williams een wervelwind die de show helemaal naar zich toetrok.

Voor de serie werd gemaakt trad de hyperactieve Williams, een gesjeesde student politicologie, als standup-komiek al op in diverse nachtclubs. Ook tijdens zijn filmcarrière bleef Williams incidenteel het theater opzoeken. Hij spaarde daarbij vriend en vijand niet.

Armstrongs teelbal
Een van zijn makkers was wielrenner Lance Amstrong die hij ook als doelwit gebruikte. Zelfs diens kankerverleden bleef niet onvermeld. 'Weet je waarom Amstrong zo vaak de Tour de France heeft gewonnen? Hij heeft maar één teelbal en daardoor de beste areodynamiek.'

Maar bij het grote publiek was Williams vooral geliefd door de prachtige films die hij maakte. Hij was een van de weinige komieken die zowel in geestige als in serieuze rollen kon overtuigen.

Fans laten boodschappen en bloemen achter bij het huis waar Williams Mrs. Doubtfire maakte.
Volledig scherm
Fans laten boodschappen en bloemen achter bij het huis waar Williams Mrs. Doubtfire maakte. © Brunopress
Volledig scherm
© Brunopress

Enige Oscar
Dat laatste bewees hij onder meer in als de begripvolle leraar Dead Poets Society (1989), of als de op dokter Oliver Sacks gebaseerde rol in Awakenings (1990) die patiënten uit hun catatone sluimertoestand wist op te wekken. Ook kreeg hij veel waardering - zelfs zijn enige Oscar dankt hij aan deze rol - voor zijn vertolking in Good Will Hunting als de wiskundeleraar die zich ontfermt over een rekenkundig genie (Matt Damon).

Zijn films als komiek waren over het algemeen de grootste commerciële triomfen van Williams. Een van zijn meest bezochte komedies was Mrs. Doubtfire (1993). Daarin verkleedt hij zich als huishoudster zodat hij na een scheiding zijn eigen kinderen nog kan bezoeken. Er waren concrete plannen om een vervolg op Mrs. Doubtfire te maken maar dat project lijkt nu kansloos.

Improvisatie hoogstandje
Williams werd ook veel gevraagd om stemmen in animatiefilms in te spreken. Vooral zijn bijdrage als de geest uit de fles in Aladdin (1992) is een hoogstandje. Williams improviseerde alles bij elkaar waarna de animatiekunstenaars pas de afbeeldingen van zijn personage gingen opnemen. 

Onder zijn collega's was Williams ook enorm populair. Dat bleek vannacht uit de reacties in de sociale media van onder anderen Kevin Spacey ('Hij liet de wereld lachen en nadenken'), Ben Stiller ('Ik ontmoette hem toen ik 13 jaar was. Ik was een grote fan') en Steve Carell ('Robin maakte de wereld een beetje beter. RIP').

Williams trouwde drie keer. Met zijn laatste echtgenote Susan Schneider was hij in 2011 in het huwelijk getreden. In zijn officiële reactie liet zij weten: 'De wereld is een van zijn meest geliefde mensen en artiesten verloren.'