Volledig scherm
© ANP

Xandra Brood krijgt Wild Romance op de knieën

Xandra Brood heeft gewonnen. De weduwe van rock ’n roll-legende Herman Brood dwong vanmiddag bij de rechter in Amsterdam een overeenkomst af, dat zij voortaan betaald gaat worden door de band die de naam ‘Wild Romance’ sinds een paar jaar (‘illegaal’) gebruikt.

Volledig scherm
Xandra Brood komt aan bij de rechtbank. © ANP

Na afloop toonde ze zich opgelucht, Xandra Brood, tussen familie en vrienden. Natuurlijk vindt ze het leuk dat oud-bandleden als Dany Lademacher, David Hollestelle en Rudy Englebert nog steeds optreden en muziek van Herman Brood spelen.

Alleen dat ze daarbij zonder toestemming en zonder een cent te betalen de naam ‘Danny Lademacher’s Wild Romance’ gebruiken, pikte Xandra niet. Als weduwe van Neerlands beroemdste rock ’n roller heeft zij het recht te bepalen wie de naam ‘Wild Romance’ gebruikt, plus het bijbehorende logo, ontworpen door Herman zelf. Want laten we eerlijk wezen, vindt Xandra, de band is toch alleen maar beroemd geworden omdat het ooit Herman Brood & His Wild Romance was, van die enorme hits als Saturday Night en Never Be Clever.

Tegen de oude bandleden heeft Xandra ook niks. Toen die een aantal jaar geleden weer wilden optreden vond ze het prima, ‘voor een paar tributes aan Herman’. Zelfs Hermans oude vlam Nina Hagen zou meedoen, al haakte die ziek af.

Inpikken

Quote

Leuk voor de jongens en ik behoud mijn rechten

Xandra Brood

Maar toen de Amsterdamse vastgoedondernemer Jan ’t Hoen (tevens drummer van de band) het steeds groter aanpakte met Dany Lademacher’s Wild Romance, en er echt geld verdiend leek te worden, wilde Xandra geld zien. Bovendien vreesde ze dat ’t Hoen langzaam de rechten over de naam en het logo Wild Romance aan het inpikken was. Jan ’t Hoen zag betalen echter niet zitten: nooit deed Xandra iets met haar rechten, maar nu ‘had ze ineens dollartekens in de ogen’, was ongeveer zijn redenering.

Wat volgde was een ruzie van enkele jaren en vanmiddag een rechtszaak waarbij zelfs de tekenkwaliteiten van Herman werden besmeurd: niet hij zou het ‘pietepeuterige’ logo van Wild Romance hebben ontworpen, maar manager Koos van Dijk, zei de advocaat van ’t Hoen. ,,Herman was van de grote strepen, die kon geen fijn logo ontwerpen.’’ Xandra viel haast van haar stoel.

De rechter stuurde beide partijen na urenlange moddergooierij de gang op: kom er samen maar uit. Dat lukte. Vijf jaar lang mag Jan ’t Hoen de bandnaam ‘Danny Lademacher’s Wild Romance’ gebruiken, tegen een niet bekend gemaakt bedrag. Opluchting voor Xandra: ,,Leuk voor de jongens en ik behoud mijn rechten.’’ Misschien gaat ze binnenkort zelfs een keertje kijken.