Volledig scherm
Ter illustratie © ANP XTRA

Inwoner Stichtse Vecht krijgt erfenis van 47.000 euro, maar ziet geldproblemen alleen maar erger worden

Een inwoner van Stichtse Vecht is zijn uitkering kwijtgeraakt na het ontvangen van de erfenis van zijn vader. Ook moet hij bijna 4.000 euro terugbetalen.

De man kreeg al lang een bijstandsuitkering van de gemeente. In 2017 ontving hij 47.250 euro uit de erfenis van zijn vader, die kort daarvoor was overleden. Ook werd hij de nieuwe eigenaar van de auto van zijn vader. Vervolgens nam hij binnen een maand tijd meer dan 30.000 euro op. 

De man meldde - zoals het hoort - zijn nieuwe vermogen aan de gemeente Stichtse Vecht. Die besloot de uitkering stop te zetten en bijna 4.000 euro terug te vorderen. De spaarpot van ontvangers van bijstand mag namelijk niet boven een bepaalde grens komen.

Oude leningen afbetaald

De inwoner liet het er niet bij zitten. Hij betoogde dat hij met 25.000 euro oude leningen had afbetaald. Die had hij in het verleden bij veertien mensen afgesloten in een periode dat hij dakloos was.

Stichtse Vecht wees de bezwaren af en nu krijgt de man ook geen gelijk van de bestuursrechter. De verklaring over het afbetalen van oude leningen is niet onderbouwd, luidt het vonnis. 

Utrecht