Volledig scherm
Een achtergelaten doos vol lachgaspatronen. © ANP

Stichtse Vecht wil gebruik van lachgas aanpakken

Gemeente Stichtse Vecht wil het gebruik van lachgaspatronen aanpakken. Dat blijkt uit het antwoord op vragen die de PvdA Stichtse Vecht eerder stelde over overlast van achtergelaten patronen.

Lachgas veroorzaakt een kort durende roes bij de gebruiker. Men gaat wazig zien en geluiden lijken te vertragen. Soms gaat dat gepaard met een lachbui. Na een tot vijf minuten zijn de effecten voorbij.

Het recreatief gebruik van lachgaspatronen is niet strafbaar, waardoor het lastig is om er hard tegen op te treden. Wel kunnen boa’s en de politie boetes uitschrijven voor het achterlaten van de lachgaspatronen. Sinds het begin van dit jaar zijn er vijf meldingen gedaan van achtergelaten lachgaspatronen in de gemeente. 

Publiekscampagne

Als het aan de PvdA Stichtse Vecht ligt, komt er een publiekscampagne tegen het gebruik van lachgas, maar het college laat weten geen aparte campagne te starten omtrent het gebruik van lachgas. Wel zal het aanpakken van lachgasgebruik deel gaan uitmaken van de algemene aanpak van middelengebruik. 

Naast het ontmoedigen van lachgasgebruik heeft het college beloofd om contact op te nemen met het Trimbosinstituut. Dit omdat het instituut werkt aan het ontwikkelen van een lokale aanpak voor handhavers die te maken krijgen met jongeren die lachgas gebruiken. Deze methode wordt dan ook in Stichtse Vecht toegepast. 

Utrecht