Volledig scherm
Gerry Cotten nam het wachtwoord van zijn digitale portemonnee mee het graf in. © Privéfoto/Shutterstock/Beeldbewerking AD

126 miljoen euro ‘verdwenen’: bitcoinbelegger neemt wachtwoord mee het graf in

Investeren blijft een riskante onderneming. Zeker als je je zuurverdiende centjes in de grillige wereld van de cryptomunten steekt. Echt zuur wordt het pas wanneer je je investering bij een bedrijfje onderbrengt en de directeur, die alle wachtwoorden heeft, de vaan strijkt.

Alissa Fleck on Twitter

This story is bonkers, my dudes. A crypto CEO dies suddenly, unexpectedly. He takes the keys to appx. $200 mil in crypto with him to the grave. Is he really dead though?? I tracked down an old friend of his. #GeraldCotten https://t.co/FTW33v8xCS

Het Canadese bedrijfje Quadriga CX, dat belegde in digitale valuta, werd gerund door Gerald Cotten. Toen de 30-jarige directeur, Gerry voor vrienden, in december onvoorzien overleed, bleek hij de enige te zijn die het wachtwoord had van de digitale portemonnee waarin zo’n 190 miljoen Canadese dollars (ongeveer 126 miljoen euro) aan Bitcoin, Ether en Litecoin zijn ondergebracht.

Gerry nam het wachtwoord voor de zogeheten cold storage, een manier om de crypto’s buiten het bereik van internet op te slaan, letterlijk mee zijn graf in. ,,Zeker 190 miljoen dollar van 115.000 rekeninghouders is opgeslagen in cold storage die alleen toegankelijk was voor onze onlangs overleden oprichter en directeur Gerald Cotton’’, laat Quadriga weten.

Alles vanaf één laptop

Volgens Gerry’s weduwe Jennifer Robertson werden alle transacties vanaf één laptop gedaan, waartoe alleen Cotton toegang had. ,,De voorraad is niet toegankelijk en een deel is mogelijk verdwenen.’’ De directeur stond erom bekend zich erg druk te maken om de veiligheid van zijn klanten. De dertiger overleed tijdens een trip naar India, waar hij een opvanghuis voor kinderen in nood wilde stichten.

Quadriga’s investeerders zijn echter helemaal niet zo zeker dat Cotton het zo goed met hen en hun knaken voorhad. Sterker nog, er wordt openlijk getwijfeld aan de verklaring van het bedrijf. Binnen de internationale cryptowereld begint de hele toestand een schandaal van serieuze proporties te worden en gonst het van de geruchten en verdachtmakingen. ‘Oplichters’, zo klinkt het op de sociale nieuwssite Reddit. De klanten willen antwoorden en liever nog: hun geld terug.

Wallets en ledgers

Quote

De voorraad is niet toeganke­lijk en een deel is mogelijk verdwenen

Jennifer Robertson, Weduwe van Gerald Cotton

Dat laatste is makkelijker gezegd dan gedaan. De beveiliging van de digitale portemonnees, wallets of ledgers, is  ingewikkeld. Om toegang te krijgen is een wachtwoord nodig, liefst zo complex mogelijk. De naam van je eerste liefde gecombineerd met de geboortedatum van je cavia kan natuurlijk, maar is niet aan te raden. Bij het wachtwoord hoort ook een herstelcode, bestaande uit een reeks onsamenhangende woorden. Zonder die woordenreeks kom je niet ver. 

Tenzij je die sleutel hebt uitgeprint, ergens opgeslagen of je geheugen spontaan terugkrijgt, zijn je crypto’s reddeloos verloren. Bij online opgeslagen valuta zouden slimme hackers, als je de verhalen mag geloven, er nog wel in zijn geslaagd de boel te ‘redden’, maar bij cold storage is die kans nihil. Elke transactie uit zo’n elektronische knip, zowel online als offline, is bovendien wiskundig versleuteld en bestaat veelal uit tientallen cijfers en letters.

‘Niet heel succesvol’

Quadriga zit behoorlijk in haar maag met de toestand. ,,De afgelopen weken hebben we hard gewerkt om onze liquiditeitsproblemen aan te pakken en geprobeerd onze aanzienlijke voorraad digitale valuta te lokaliseren en veilig te stellen’’, luidt een verklaring van het bedrijf. Vrij vertaald: We zoeken overal naar Gerry’s wachtwoord. ,,Helaas is onze inzet niet succesvol geweest.’’

Boze investeerders claimen dat Quadriga na Cottons dood nog transacties deed. Onmogelijk als het verhaal zou kloppen. Ze suggereren daarom dat Cotton helemaal niet dood is, maar de boel faket en met hun geld aan de haal is gegaan. Zijn overlijden ten gevolge van de ziekte van Crohn, een doorgaans niet dodelijke darmaandoening, klinkt voor hen te onwaarschijnlijk om waar te zijn.

Weduwe met dood bedreigd

Quadriga CX

https://www.quadrigacx.com/gerald-cotten It is with a heavy heart that we announce the sudden passing of Gerald Cotten, co-founder and CEO of QuadrigaCX. A visionary leader who transformed the lives...

Gerry’s weduwe zou zelfs door woedende klanten met de dood zijn bedreigd, meldt cryptowebsite ICO Ranker. De website bevestigt de geruchten dat Cotton zo’n veertien dagen voor zijn verscheiden zijn testament heeft laten aanpassen en Jennifer Robertson tot executeur-testamentair van zijn nalatenschap heeft benoemd. Zijn twee geliefde honden liet de belegger 100.000 dollar na.

ICO Ranker zocht contact met een vriend van Cotton, Freddie Heartline, die de vloer aanveegt met de geruchtenmachine. ,,Hij was werkelijk een fantastische vent’’, zegt Heartline. ,,Iedereen gaat altijd uit van boze opzet, terwijl ze feitelijk van niets weten’’. Een Facebookbericht van Quadriga roemt Cotton als een ‘visionaire leider’, die het leven van de mensen om hem heen heeft veranderd.

Om claims en rechtszaken te voorkomen, heeft Quadriga bij het hooggerechtshof van Nova Scotia deze week bescherming tegen schuldeisers aangevraagd. Ondertussen overlegt men met geldschieters die garant kunnen staan voor een deel van het door klanten geïnvesteerde geld en betalingsverplichtingen. Ook zoekt het bedrijf naar experts om de wallet te hacken en zo het geld vrij te maken. Alles zonder veel succes.

Bekijk in de video hieronder waarom geld steeds belangrijker wordt: