5G in Nederland: is nu een goed moment om over te stappen?
We hebben nu sinds een jaartje 5G in Nederland: de nieuwe techniek achter mobiele data die veel hogere snelheden belooft dan we met 4G kunnen halen. Toch zijn nog niet alle kinderziektes weggewerkt. Is het nu dan een goed moment om de stap van 4G naar 5G te maken, met een nieuwe telefoon en een mogelijk iets duurder abonnement? We vroegen het Arnoud Wokke, de smartphonespecialist van Tweakers.
5G maakt nu nog weinig verschil
Hoewel de grote mobiele providers nu al spreken van 5G-netwerken, is dat niet het hele verhaal. Arnoud: ,,We hebben nu 5G op lage radiofrequenties, die min of meer hetzelfde zijn als de bestaande 4G-frequenties. Omdat je in de basis een hogere frequentie nodig hebt voor hogere snelheden, is 5G nu niet of nauwelijks sneller dan 4G. De techniek erachter ís wel 5G, en daarom noemen ze het zo, maar de voordelen die je ervan zou verwachten, zoals een hogere snelheid, zijn er nog niet.”
In steekproeven van Tweakers, na de eerste introductie van 5G in ons land, kwam ook het beeld naar voren dat 4G en 5G ongeveer even snel waren. ,,Dat was in september van 2020, maar tot de volgende echte stap met 5G genomen wordt, mag je verwachten dat de snelheden geen enorme sprongen gaan maken.”
En wanneer komen die echte 5G-voordelen dan?
,,5G komt beter tot zijn recht op hogere frequenties, in de zogenaamde 3,5GHz-band. Daar wordt mobiel internet twee tot drie keer zo snel’’, vertelt Arnoud. Die frequenties zijn in andere landen al in gebruik, maar in Nederland laten ze nog even op zich wachten. ,,In Noord-Nederland staan nu nog een satellietstation van de Nederlandse inlichtingendiensten en een commercieel satellietstation; die werken op dezelfde frequenties en moeten dus verhuisd worden.”
Het kabinet wil uiterlijk op 1 september 2022 die frequenties vrij hebben voor 5G-netwerken. Dan hebben de Nederlandse providers hun ruimte en kunnen we echt hogere snelheden verwachten dan we nu hebben. ,,Misschien hebben ze nog een half jaar nodig om dekking op orde te krijgen en alle kinken uit de kabel te werken, maar daarna moet het allemaal soepel lopen.”
Is het nu dan zonde om een 5G-toestel te kopen?
,,Niet echt,” aldus Arnoud. ,,Als je maar beseft dat je nu nog niet heel veel voordeel hebt van een 5G-toestel en -abonnement. Over een jaar of anderhalf begint dat pas, maar de meerprijs voor 5G-ondersteuning op je telefoon moet je nu al wel voor betalen. Dat is ongeveer 50 tot 100 euro waar je aanvankelijk dus nog maar weinig voor terugkrijgt.” Maar als je 5G wilt, en je hebt geen zin hebt om tegen die tijd weer een nieuw toestel te kopen, dan kan je het natuurlijk beter wel doen.
,,Vergeet verder ook niet dat je de snellere 5G straks vooral mag verwachten in steden en dorpen’’, vult Arnoud wel aan. ,,Door de hogere frequentie is het bereik korter, en providers gaan niet het hele platteland vol zetten met 5G-masten, dus daar zul je de voordelen niet merken.”
5G mogelijk sowieso niet voor iedereen interessant
Los van wanneer we ‘echt’ 5G gaan krijgen, is er ook de vraag of het echt van meerwaarde is voor de gemiddelde gebruiker. Arnoud betwijfelt dat: ,,Voor de intensere doch normale toepassingen van vandaag de dag, zoals videostreaming en videobellen, is 4G snel genoeg. 5G zal interessant worden voor dingen als cloud gaming.” Dat is gamen, maar dan draait het spel op een server ergens en wordt het live-beeld ervan naar je telefoon gestuurd; andersom wordt jouw knoppeninvoer weer naar de server gestuurd. ,,Bij dat soort toepassingen, en andere die nu nog niet bedacht zijn, zal snel 5G echt van toegevoegde waarde zijn.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Apple start verkoop AirTags en paarse iPhones, hier vind je de beste aanbiedingen
Ze werden eerder deze week onthuld en de verkoop is nu al gestart: vanaf vandaag zijn de AirTags en paarse iPhones van Apple officieel te koop. We zetten op een rij waar je ze allemaal kunt vinden. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Vierkante ogen: kun je beter naar een kleine tablet of een grote televisie kijken?
De gemiddelde Nederlander kijkt 5,5 uur per dag naar een scherm. Is dat slecht voor je ogen? En maakt het uit of je naar een tablet tuurt, of juist naar je grote televisie aan de andere kant van de ruimte? -
Is het slecht om zoveel tabbladen open te hebben in je browser?
Als je niet goed oplet, heb je zo tientallen tot misschien wel honderden tabbladen openstaan in je webbrowser. Sommigen floreren in die chaos, terwijl anderen vijf verschillende tabbladen eigenlijk al te veel vinden. Maar is het nou slecht om er zoveel open te hebben? -
De oorlog in Oekraïne via 'Streetview': VVV van Kiev biedt virtuele tours door verwoeste steden
Kapotgeschoten flatgebouwen, overal puin, gaten in wegen, uitgebrande auto's en tanks, maar vooral een ongelooflijke doodse stilte. Met nieuwe virtuele tours door Oekraïense steden als Boetsje en Irpin brengt het toerismebureau van de regio en de stad Kiev de (gevolgen van de) oorlog in het land akelig scherp in beeld.
-
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
klantenservice
'Lieverd' van Ziggo bedolven onder complimenten na trol-gesprek met Hans Teeuwen
Een doordeweekse werkdag is voor een telefoniste van VodafoneZiggo uitgelopen op een wel heel bijzondere ervaring. De medewerkster van de klantenservice kreeg afgelopen week niemand minder dan Hans Teeuwen aan de telefoon. De cabaretier zag zijn kans om de vrouw in het ootje te nemen. VodafoneZiggo is bekend met het uitgelekte gesprek en zegt trots te zijn op de werknemer. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim.