Volledig scherm
© milindri

‘Allrisk-verzekering vergoedt lang niet altijd telefoonschade’

Mensen die hun mobieltje laten vallen en de schade claimen bij hun ‘allrisk-inboedelverzekering’, komen vaak van een koude kermis thuis. ‘Schuldschade’ aan mobiele telefoons wordt tegenwoordig namelijk vaak uitgesloten bij allrisk-inboedelverzekeringen. Dat stelt vergelijkingssite Independer die hiervoor 31 verzekeringen onder de loep nam. 

All-riskpakketten die wel telefoondekking bieden, rekenen steeds vaker een eigen risico bij reparatie. Soms is dat te omzeilen door het toestel te laten repareren bij een aangesloten reparateur. Breng je je toestel voor een snelle reparatie naar de winkel op de hoek, dan moet je die deels zelf betalen.

Verzekeraars zijn volgens de site de laatste jaren strenger geworden met vergoedingsvoorwaarden voor val- en stootschade aan mobiele telefoons en andere elektronische apparaten, zoals tablets. ,,Vijf jaar geleden concurreerden veel inboedelverzekeraars nog met elkaar om de gunst van de klant’’, zegt Guido Rodenburg van Independer. ,,Hierbij adverteerden ze juist met hun allriskdekking voor schade aan mobieltjes en andere apparaten. Maar kapotte mobiele telefoons behoren inmiddels tot de meest geclaimde producten op de inboedelverzekering. Dat begint verzekeraars veel geld te kosten. Daarnaast is het is bijna onmogelijk te controleren of een ongelukje met de telefoon echt in huis is gebeurd, want alleen daar is de inboedelverzekering van toepassing.’’

Dekkingsverschillen nemen toe

Verzekeraars gaan verschillend om met deze groeiende kostenpost, stelt Independer. Sommige partijen kiezen voor het invoeren of opschroeven van het eigen risico bij schuldschade. Andere geven alleen volledige dekking als de klant zijn telefoon bij een gecontracteerde reparateur laat herstellen. Ook zijn er verzekeraars die schade aan elektronica uit het allriskpakket hebben gehaald en een aparte elektronicaverzekering aanbieden. Maar er zijn ook verzekeraars die nog wel volledige dekking bieden voor telefoonschade, zonder verdere voorwaarden. 

Bij het onderzoek dat de vergelijkingssite uitvoerde kwam naar voren dat dertien pakketten een volledige dekking bieden, zonder eigen risico. Bij negen verzekeringen wordt helemaal geen dekking geboden voor telefoons en acht verzekeringen bieden wel dekking, maar met voorwaarden, zoals een eigen risico.

De verschillen in dekking zitten uitsluitend in schuldschade, waarbij de eigenaar binnenshuis zijn telefoon per ongeluk stoot of laat vallen. Diefstal of brandschade in het huis van de eigenaar van de telefoon is bij alle inboedelverzekeraars gedekt, aldus Independer.