Volledig scherm
© AP

Amazon wil 3236 satellieten lanceren voor wereldwijde internetdekking

Amazon heeft aangekondigd 'tientallen miljoenen mensen’ van snel internet te voorzien. Dat wil het bedrijf van Jeff Bezos doen door 3236 satellieten de ruimte in te schieten. Het ambitieuze project krijgt de naam ‘Project Kuipers’.

Dat Amazon aan het project werkt, ontdekte de website GeekWire via een aanvraag bij de International Telecom Union (ITU). Daar werd de naam Kuiper Systems LLC. Amazon bevestigde tegen de site achter Kuiper Systems te zitten. De ITU beslist over telecommunicatiediensten van bedrijven.

De bedoeling is dat Amazon 3236 satellieten in een lage baan om de aarde brengt. Daarvan gaan 784 satellieten zich op een hoogte van 590 kilometer, 1296 satellieten op 610 kilometer en 1156 satellieten op 630 kilometer bevinden. De satellietconstellatie moet zo dekking bieden aan nagenoeg de gehele aarde.

Amazon meldt dat het om een langetermijnproject gaat dat breedbandinternet naar tientallen miljoenen mensen moet brengen die nu nog geen toegang tot snel internet hebben: ,,Project Kuiper is een nieuw initiatief voor het lanceren van low earth orbit-satellieten die breedbandconnectiviteit  brengt naar gemeenschappen op aarde die nu nog niet of onvoldoende bediend worden.”

Met het initiatief schaart Amazon zich in een rij bedrijven en organisaties die afgelegen gebieden van internet wil voorzien. Onder andere OneWeb, Facebook en SpaceX werken aan vergelijkbare initiatieven, terwijl Google het met ballonnen wil proberen en Facebook ook een project voor internet via drones heeft.