Volledig scherm
© AP

Amerikaanse stad betaalt ruim half miljoen euro losgeld na aanval met gijzelsoftware

Een Amerikaanse gemeente in Florida heeft 65 bitcoins betaald in de hoop gegijzelde computersystemen terug te krijgen na een ransomwareaanval. Dat komt momenteel neer op zo’n 536.000 euro. De stad Riviera Beach werd drie weken geleden door de ransomware getroffen.

Dat meldt onder andere The New York Times. De politiedienst van Riviera Beach werd eind mei getroffen door ransomware, gijzelsoftware, die werd verstuurd in een e-mail met een geïnfecteerd document. Sindsdien werkt de stad volledig offline. Gijzelsoftware neemt als het ware de bestanden op je computer over. De makers achter het programma eisen vervolgens losgeld voor de versleutelde bestanden. De bestanden krijg je dan na betaling meestal wel terug. De Amerikaanse autoriteiten adviseren echter om nooit het losgeld te betalen.

Het stadsbestuur heeft er nu - ondanks het advies van onder andere de FBI - voor gekozen 65 bitcoins aan losgeld te betalen. Met de huidige koers is dat zo’n 536.000 euro. Naast het losgeldbedrag stemde het stadsbestuur vorige week ook al in met de aankoop van nieuwe hardware, wat overigens eerder al op de planning stond. De stad koopt 310 nieuwe desktops, 90 laptops en een aantal nieuwe servers en andere systemen voor in totaal 941.000 dollar, omgerekend zo’n 834.000 euro. Ongeveer 265.000 euro wordt vergoed door de verzekering van de stad.

Steden en overheidsinstellingen worden steeds vaker slachtoffer van ransomware. Ze zijn vaak makkelijker te infecteren en de slachtoffers zijn eerder bereid hogere bedragen te betalen. Eerder dit jaar werd de grote Amerikaanse stad Baltimore ook getroffen door ransomware. In dat geval kozen de bestuurders ervoor juist niet te betalen. Het vervangen van alle computersystemen kost daar nu al meer dan achttien miljoen euro.