Anti-social media filmpje megahit op Facebook

Het klinkt tegenstrijdig: een filmpje waarin de gevaren van social media worden aangekaart, wordt massaal gedeeld op Facebook. Gary Turk roept jongeren op om de smartphone vaker te laten voor wat het is en het echte leven te leven.

'Ik heb 422 vrienden en toch ben ik alleen', begint Gary Turk zijn videoboodschap. 'Ik spreek ze iedere dag, maar toch kennen ze mij niet'. In de vorm van een gedicht genaamd Look Up somt hij de nadelen van social media op.

De Brit, die zich naar eigen zeggen zelf schuldig maakte aan bovenmatig social media-gebruik, hoopt dat mensen uit de virtuele wereld durven te stappen. De video waarin hij oproept om de telefoon eens uit te zetten plaatste hij eind april op zijn facebookpagina. 'De ironie is onvermijdelijk', weet Turk. 'Maar de mensen voor wie mijn boodschap is bestemd, bevinden zich nu eenmaal op Facebook'. Velen delen zijn mening. Op YouTube alleen al is de video in een week tijd door meer dan tien miljoen mensen bekeken.

Steeds vaker klinken er kritische geluiden over het 'sociale' aspect van social media. In het uitgaansleven zijn er al diverse initiatieven in het leven geroepen om 'phubbing', het belangrijker vinden van je digitale vrienden dan je gesprekspartner(s), te bestrijden. Zo is het inleveren van smartphones erg populair of betaalt diegene die als eerst op zijn telefoon kijkt het volgende rondje. Een Nederlandse telefoonprovider riep 23 februari uit als mobielloze dag.

Poll

Disney+ abonnee geworden?

  • Ja, hoe meer streaming hoe beter! (10%)
  • Ja, tijdelijk in elk geval (13%)
  • Nee, ik hou het bij Netflix (47%)
  • Nee, ik doe niet aan streaming (29%)
6089 stemmen