Volledig scherm
© AP

Apple activeert ‘levensreddende’ hartritmefilmfunctie in Benelux

Apple heeft de functie om hartritmefilmpjes te maken van de Apple Watch 4 aangezet in de Benelux en andere Europese landen. Ook de notificatie van een onregelmatig hartritme komt beschikbaar. Die werkt op alle versies van de Watch. De functie was lang niet beschikbaar in Europa vanwege een ontbrekend keurmerk.

Daarvoor moeten gebruikers updaten naar watchOS 5.2 en iOS 12.2. De onregelmatige hartslagfunctie meet, als de gebruiker dat wil, 65 minuten lang of er afwijkingen zijn in het hartritme, waarna de Watch de gebruiker waarschuwt dat hij of zij wellicht een dokter moet opzoeken, meldt Apple. 

Ongeveer 0,5 procent van de gebruikers in een door Apple gesponsord onderzoek kreeg die melding. Die melding zou in 84 procent van de gevallen kloppen, bleek uit recent onderzoek. Een derde had ook daadwerkelijk een hartafwijking.

Beperkt

De melding werkt op alle modellen van de Apple Watch die watchOS 5.2 kunnen draaien, vanaf de tweede versie tot aan de nieuwste. De elektrocardiogramfunctie is alleen mogelijk op de nieuwste versie van de Watch, omdat die een hardwareaanpassing vereist aan de digitale kroon op het horloge. Een elektrocardiogram meet de stroompjes die leiden tot een hartslag, maar vanwege de hardware van de Apple Watch gaat het om een veel beperktere versie dan in de medische wereld gebruikelijk is.

De release in de Benelux en andere Europese landen is nu mogelijk door goedkeuring met CE-keurmerk voor de Europese Economische Ruimte, waar Nederland en België onder vallen. De functies waren sinds vorig najaar al beschikbaar in de Verenigde Staten.